Europese Centrale Bank

Geldpers voor euro’s blijft draaien, maar wel minder snel

De Europese Centrale Bank (ECB) blijft ook volgend jaar staats- en bedrijfsleningen opkopen. Het omvangrijke steunprogramma wordt met negen maanden verlengd, tot oktober volgend jaar, aldus de centrale bank van de eurozone donderdag. Wel gaat het maandelijkse opkoopbedrag flink omlaag, van 60 miljard naar 30 miljard euro. Nu de economie in de eurozone beter presteert, pleiten steeds meer economen voor ontmanteling van het steunprogramma, onder wie Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. De ECB hoeft daar formeel geen rekening mee te houden: bereiken van prijsstabiliteit is haar enige taak. Het ECB-besluit geldt als een compromis tussen voor- en tegenstanders van soepel monetair beleid.

De geldpers blijft aan pagina E3