Verweij maakt indruk op 1.500 meter

Koen Verweij verslaat Kramer en Nuis op het koningsnummer. Eerder op de avond pakte Antoinette de Jong haar eerste nationale afstandstitel ooit door van Wüst te winnen op de 3.000 meter.

Koen Verweij in actie op de 1500 meter tijdens het KPN NK Afstanden.
Koen Verweij in actie op de 1500 meter tijdens het KPN NK Afstanden. Foto: Vincent Jannink/ANP

Op de openingsdag van de NK Afstanden heeft Koen Verweij de 1.500 meter gewonnen in een razendsnelle 1.45,07. Hij bleef Thomas Krol en Sven Kramer voor. Grote favoriet en regerend wereldkampioen Kjeld Nuis stelde zwaar teleur en werd zesde. Hij plaatste zich daarmee niet voor de wereldbekerwedstrijden.

Verweij haalde na de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 nooit meer zijn topniveau, maar traint vanaf dit seizoen mee met de Russische ploeg. Hij regaeerde uiterst tevreden voor de camera van de NOS:

“Ik heb altijd in mijn hoofd gehad dat ik weer op de Olympische Spelen wil staan en het daar beter wil doen dan de vorige keer. Daarom zijn we deze hele route begonnen [...] We zijn goed op weg.”

Bij de Olympissche Spelen in Sotsji moest Verweij het goud met een achterstand van 0,003 seconden aan de Pool Brodka.

De uitslag:
1. Koen Verweij 1.45,07
2. Thomas Krol 1.45,35
3. Sven Kramer 1.46,50
6. Kjeld Nuis 1.47,20

De Jong verslaat Wüst

Ireen Wüst is haar titel op de 3.000 meter kwijtgeraakt aan ploeggenote Antoinette de Jong. Meervoudig Olympisch kampioene Wüst was al vier jaar achter elkaar de beste op de 3.000 meter, maar verloor in de slotronde teveel tijd om haar titel te prolongeren.

De eerste vier vrouwen zaten heel dicht bij elkaar. De Jong won in een tijd van 4.05,59, Wüst volgde met 4.06,13 en ook Irene Schouten (derde) en Carlijn Achtereekte (vierde) bleven binnen een seconde van de blije winnares.

Antoinette de Jong juicht na het winnen van de 3000 meter tijdens het KPN NK Afstanden. Foto: Vincent Jannink/ANP

Het was voor De Jong haar eerste nationale afstandstitel ooit. De afgelopen twee jaar pakte ze tweemaal zilver op de 3.000 meter achter Wüst. Nu reageerde ze tegen ANP opgetogen op haar overwinning:

“Eindelijk heb ik goud te pakken, al was ik natuurlijk al een keer Nederlands allroundkampioene. Ik voelde me in de opbouw naar dit toernooi al goed en dat goede gevoel is uitgekomen, al waren de omstandigheden zwaar.”

Ireen Wüst had eerder deze week al afgezegd voor de 500 meter, vanwege een lichte buikspierblessure. Die speelt haar vooral op sprintafstanden parten.

Ter Mors wint 500 meter

De afsluitende 500 meter van de eerste avond van het NK Afstanden was een prooi voor Jorien ter Mors. Ze zette de concurrentie met een tijd van 38,51 op ruime afstand. Marrit Leenstra reed als enige andere vrouw ook onder de 39 seconden (38,88) en Sanneke de Neeling pakte in 39,27 het brons.

Vorig jaar was Ter Mors die eigenlijk een specialiste is op de 1.000 en 1.500 meter ook al de sterkste op de korste sprintafstand.