Burundi als eerste uit het Strafhof

Mensenrechten

Deze vrijdag is een slechte dag voor het Internationaal Strafhof. Voor het eerst sinds zijn ontstaan in 2002 stapt een lidstaat op. Het gaat om het Afrikaanse land Burundi dat, onder sterke man Pierre Nkurunziza, precies een jaar geleden zijn uittreden aankondigde.

Hoewel het Strafhof niet blij is, had de schade groter kunnen zijn. Vorig jaar zegden ook Zuid-Afrika en Gambia hun vertrouwen op. Er werd gesproken over een Afrikaanse exodus. Die is uitgebleven. Rechters in Zuid-Afrika blokkeerden het uittredingsbesluit van de regering en in Gambia werd dictator Jammeh verdreven.

In april 2016 begon aanklager Ben-souda een vooronderzoek naar mensenrechtenschendingen in Burundi. Het bureau van de aanklager verwijst nu naar het statuut van het Hof en zegt dat de terugtrekking „de jurisdictie van het Hof niet aantast” als het gaat om mogelijke misdaden die zijn begaan in de tijd dat Burundi nog lidstaat was, tot deze vrijdag dus.