Big Tech verbaast opnieuw

Monopolisten Microsoft, Amazon en Alphabet blijven records breken en verwachtingen overtreffen, ook op ‘Super Thursday’. De omzet van Amazon steeg met maar liefst 34 procent.

Amazon-oprichter Jeff Bezos maakte zelf ook een transformatie door tussen 1999 en 2017.
Amazon-oprichter Jeff Bezos maakte zelf ook een transformatie door tussen 1999 en 2017. Foto’s Mathew Staver/Bloomberg; Kay Nietfeld/EPA

Gras is groen, in de winter is het koud en als grote techbedrijven hun cijfers presenteren is het één groot feest voor hun aandeelhouders. Het zou de objectieve toeschouwer bijna kunnen gaan vervelen, maar ook bij deze kwartaalcijfers verplettert Big Tech de toch al hooggespannen verwachtingen en zo’n beetje alle records. Alphabet, Amazon en Microsoft presenteerden donderdag hun resultaten, op wat Amerikaanse media al ‘Super Thursday’ hebben genoemd.

Aandelen Microsoft bereikten het hoogste punt ooit toen bleek dat de omzet 12 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot 24,5 miljard dollar. Vooral in cloud-diensten groeit het bedrijf hard. De nettowinst steeg 16 procent tot 7,7 miljard. Beleggers zijn nu nog optimistischer over het bedrijf dan ze waren in 1999, het jaar dat de beurskoers zijn vorige record bereikte – vlak voor het barsten van de internetzeepbel. Zo’n bust als toen lijkt voorlopig ver weg, gezien de aanhoudende groei.

Lees ook: Internet is een monopoliemachine

Alphabet, het moederbedrijf van Google, zette de afgelopen drie maanden 27,8 miljard dollar om, een stijging van 24 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De winst steeg van 6,3 miljard dollar een jaar geleden naar 6,7 miljard dollar. De winstmachine, die vooral draait op online-advertenties, levert het bedrijf per uur ongeveer 3 miljoen dollar nettowinst op. Toen de resultaten bekend werden, ging de beurskoers ruim 4 procent omhoog, voor het eerst kwam die boven de 1.000 dollar.

Maar Amazon spande de kroon. Dat bedrijf boekte een omzetgroei van 34 procent, dankzij groei in de cloud, hogere verkopen in zijn webwinkel, en de overname van supermarktketen Whole Foods. De omzet kwam het afgelopen kwartaal uit op 43,7 miljard dollar. Amazon zet veel meer in op omzetgroei dan winst, al kwam die ook nog uit op 256 miljoen.

Big Tech is nóg groter geworden.

Hoe groot zijn de bedrijven die worden aangeduid met ‘The Frightful Five’? NRC-redacteur Wouter van Noort laat het je in deze video zien.

Lees ook de NRC-recensies van de nieuwste boeken van Maxim Februari en Franklin Foer: Hoe te schrijven over mens en tech