Australië

Vicepremier moet weg om dubbele nationaliteit

De vicepremier van Australië Barnaby Joyce moet zijn functie neerleggen omdat hij naast zijn Australische paspoort ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit blijkt te hebben. Dat heeft het Hooggerechtshof van het land vrijdag besloten.

Nog eens vier senatoren hadden niet verkozen mogen worden vanwege hun dubbele nationaliteit. De grondwet van Australië stelt dat personen met een dubbele nationaliteit geen functie in het parlement mogen vervullen. Door het oordeel heeft de regering van premier Turnbull haar krappe meerderheid verloren. Barnaby Joyce, leider van de conservatieve National Party, stelde onlangs het parlement op de hoogte van het feit dat zijn vader in Nieuw-Zeeland is geboren en dat hij ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft. In het district van Joyce in New South Wales volgen nieuwe verkiezingen, hij kan zich weer kandideren. (NRC)