Astrid Holleeder: beveiliging getuigen moet beter

In haar nieuwe boek ‘Dagboek van een getuige’ haalt de zus van Willem Holleeder uit naar het OM en de politie.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Astrid Holleeder roept de politie en het Openbaar Ministerie op om getuigen beter te beveiligen. De zus van Willem Holleeder en kroongetuige in de rechtszaak tegen de beruchte crimineel zegt in interviews in De Telegraaf en Het Parool dat er structureel iets moet veranderen in haar beschermingsprogramma.

De beveiliging van haarzelf, haar zus Sonja en ex-vriendin Sandra tegen wraakacties van Willem Holleeder zou zeer te wensen overlaten. De drie getuigen overwegen daarom volgens De Telegraaf om hun medewerking aan justitie stop te zetten totdat de beveiliging wordt verbeterd. Hun advocaat Wout Morra zegt in een reactie tegenover NRC dat hij het liever niet zover laat komen, maar dat hij het schorten van de samenwerking met justitie niet uitsluit “als er niks verandert”.

Lees over de familie Holleeder: De zaak-Holleeder: een langslepend familiedrama

De vrouwen krijgen volgens Astrid Holleeder nauwelijks hulp bij het vinden van veilige huisvesting en andere noodzakelijke maatregelen zoals kogelwerende vesten of auto’s. Daarom zouden ze zelf financieel moeten bijspringen. Ook werken alarmsystemen en noodtelefoons soms niet goed, en werd een agent uit het team dat de getuigen moet beschermen op non-actief gesteld voor het lekken van gevoelige informatie.

Het OM schrijft in een reactie vrijdag dat de kritiek van Astrid Holleeder al langer bij hen bekend is. Samen met de politie zou er alles aan gedaan worden “om het vertrouwen te herstellen”. Ook zegt het OM dat de nodige maatregelen zijn genomen, zonder te specificeren wat er precies is veranderd vanwege de “gevoeligheid van het onderwerp”.

Moordplannen uit de gevangenis

Willem Holleeder wordt onder meer verdacht van het beramen van aanslagen vanuit zijn extra beveiligde gevangenis op zijn zussen en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Holleeder werd in verband met het onderzoek naar de moordplannen aangehouden in zijn cel.

Lees het NRC-interview met Astrid Holleeder naar aanleiding van de moordplannen van haar broer: ‘Mijn broer heeft een prijs op mijn leven gezet’

Vrijdag verschijnt het nieuwe boek Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder. Daarin omschrijft ze haar ervaringen sinds ze besloot te getuigen tegen haar broer. Vanwege de dreiging kan Astrid Holleeder niet meer werken als advocaat.

Het OM zou terughoudend zijn geweest in het financieren van haar levensonderhoud en beveiliging. In De Telegraaf zegt ze dat justitie bang was om de indruk te wekken dat de drie vrouwen gekochte getuigen zouden zijn. “Alles op het gebied van beveiliging gebeurde op ons initiatief”, concludeert Astrid Holleeder.

Judas

Daardoor zou ze ook in financiële problemen zijn gekomen. Een deel van haar beveiliging heeft ze naar eigen zeggen moeten betalen met haar debuut Judas, dat een jaar geleden uitkwam. Daarin omschrijft ze haar familiegeschiedenis en de relatie met haar criminele broer. Het boek werd in Nederland een half miljoen keer verkocht.

Lees ook: In ‘Judas’ draait alles om macht

In haar nieuwe boek Dagboek van een getuige suggereert Astrid Holleeder dat ze ook een periode een wapen heeft gedragen. Tegenover De Telegraaf beroept ze zich op haar zwijgrecht, maar zegt ze wel:

“Ik kan me voorstellen dat als je het zo leest, de lezer denkt dat ik een wapen heb. Als het OM dit ook zo leest, dan moet het zich doodschamen dat het het zover heeft laten komen.”

Tegenover Het Parool concludeert Astrid Holleeder: “Het kan niet zo zijn dat in ons land, waar veel tot in de puntjes is geregeld, getuigen in de hoek worden gezet of in de steek worden gelaten.”