‘Exceptioneel bedrag’ voor horloge op veiling

Een polshorloge dat ooit in bezit was van Paul Newman leverde 15,3 miljoen euro op. Dat is een recordbedrag.

De Amerikaanse acteur kreeg het uurwerk, een Rolex Cosmograph Daytona uit 1968, cadeau van zijn vrouw Joanne Woodward.
De Amerikaanse acteur kreeg het uurwerk, een Rolex Cosmograph Daytona uit 1968, cadeau van zijn vrouw Joanne Woodward. Foto Phillips

Een polshorloge dat ooit in het bezit was van Paul Newman is donderdag bij het Britse veilinghuis Phillips verkocht voor 17,8 miljoen dollar, omgerekend 15,3 miljoen euro. Nog nooit eerder werd op een veiling zoveel geld neergeteld voor een polshorloge.

De Amerikaanse acteur kreeg het uurwerk, een Rolex Cosmograph Daytona uit 1968, cadeau van zijn vrouw Joanne Woodward. Het koppel speelde allebei in 1969 in de film Winning. Newman speelt daarin een autocoureur, die ervan droomt de Indianapolis 500 te winnen.

Op de achterzijde van het horloge met de beroemde ‘Newman-wijzerplaat’, staat de tekst ‘Drive Carefully Me’ gegraveerd. Het horloge was daardoor volgens het veilinghuis extra gewild bij verzamelaars. Het openingsbod van het uurwerk startte op omgerekend 8,6 miljoen euro en binnen twaalf minuten werd het lot afgehamerd voor 15,3 miljoen euro. “Een exceptioneel bedrag”, volgens Steltman Watches in Den Haag.

Anonieme koper

Het uurwerk werd verkocht aan een anonieme telefonische bieder. Het zal de Haagse horlogeverkoper Steltman niets verbazen als het om een Aziaat of een Amerikaan gaat. “Die zien dat als een belegging. Als zij het uurwerk over vijf of tien jaar weer op de markt brengen is het meer waard geworden.”

Lees ook: Speuren naar een horloge met een krasje

Tot dusver was een stalen Patek Philippe het duurste horloge op een veiling. Daar telde iemand vorig jaar 9,5 miljoen euro voor neer. Het polshorloge dat donderdag geveild werd, was ingebracht door James Cox. Hij kreeg het in 1984 van Newman, toen hij als student verkering kreeg met de dochter van de acteur, Nell. De opbrengst is bestemd voor de Nell Newman Foundation.

Volgens Steltman Watches worden in Nederland eigenlijk nooit zulke horloges aangeboden op een veiling.

“Echt bijzondere uurwerken worden vaak aangeboden in Londen en Geneve, daar komt heel de wereld samen. Nederland is daar te klein voor.”