‘Als het waait, móéten we het water op’

Spitsuur Het was liefde op het eerste gezicht tussen Lex Mooij (29) en Anne Gierveld (28). Anne heeft net haar baan bij een technologiebedrijf opgezegd zodat ze vijf maanden kunnen kitesurfen in Afrika. „Het was wel een stap.”

Foto David Galjaard

Lex: „We hebben elkaar vier jaar geleden leren kennen in Groningen tijdens het studeren.”

Anne: „We hadden ons allebei aangemeld voor een onderzoeksproject in Indonesië. Ik deed bedrijfskunde, Lex technologiemanagement.”

Lex: „We vonden elkaar gelijk leuk.”

Anne: „Zijn beste vriend hoorde dat ik van kitesurfen hield en verwees me door naar Lex. ‘Hij houdt ook van kitesurfen.’ Ik keek naar Lex en dacht: ‘leuke jongen.’”

Lex: „Ik vond haar ook gelijk heel vrolijk en blij. En knap.”

Anne: „En toen gingen we nog 2,5 maand naar Indonesië. De regel was eigenlijk dat er geen stelletjes mochten ontstaan.”

Lex: „Maar het was zo overduidelijk dat we elkaar leuk vonden, dat konden ze niet tegenhouden. In die tijd deden allebei al wel een beetje aan kitesurfen, maar hebben elkaar erin versterkt.”

Anne: „Bij kitesurfen gebruik je een grote vlieger om je over het water voort te trekken. Het is best een dure sport, je moet eigenlijk wel een auto en al het materiaal hebben. Dus toen we allebei gingen werken en geld hadden zijn we fanatiek geworden.”

Lex: „Toen zijn we ook voor het eerst op kitesurfvakantie gegaan, naar Egypte. We gaan nu steeds naar andere locaties”

Anne: „We zijn altijd bezig met de wind. Onze appjes gaan daar ook vaak over. Soms gaan we wel drie of vier keer in de week naar het strand.”

Lex: „Nu in de winter minder hoor, het is kouder. Maximaal twee keer per week.”

Anne: „We houden gewoon erg van sporten. Ik zaalvoetbal ook nog.”

Lex: „We staan graag op een plank. Longboarden, snowboarden…”

Anne: „Bijna al onze vakanties zijn sportvakanties.”

Relaxed reizen

Anne: „Vanaf december gaan we vijf maanden reizen. Ik heb er mijn baan voor opgezegd, en Lex kon verlof krijgen.”

Lex: „We gaan naar Zuidelijk Afrika.”

Anne: „Het mekka voor surfers.”

Lex: „En de natuur trekt ons ook erg. Ik heb een half jaar in Zuid-Afrika gestudeerd, maar Anne is er nog nooit geweest. We gaan een 4×4-auto kopen, en dan rondtrekken met een tent op het dak.”

Anne: „Het was wel een stap om mijn baan op te zeggen. Ik werk nu 3,5 jaar met veel plezier bij een bedrijf dat een nieuwe technologie heeft ontworpen om op een milieuvriendelijke manier algen te bestrijden in drinkwaterreservoirs. Echt heel tof om bij betrokken te zijn. Maar ik heb ook zin om in mei weer een nieuwe uitdaging te zoeken.”

Lex: „We proberen allebei bewust om te gaan met ons afval. We proberen bijvoorbeeld zo min mogelijk plastic te gebruiken. We zien regelmatig plastic in de zee, en weten dat plastic wereldwijd een groot probleem is.”

Anne: „Het is echt lastig om weinig plastic te kopen, het zit overal in. Maar groente en fruit halen we dus sowieso al niet verpakt. En we brengen altijd onze eigen tas mee.”

Lex: „We zullen ook nooit een plastic fles water kopen. En op het strand rapen we vaak troep op.”

Anne: „Normaal gaan we altijd twee weken op vakantie, maar dan zijn we toch bezig met de wind: als het waait móéten we het water op. Nu willen we meer relaxed reizen, zonder die druk. Het lijkt me de ultieme vrijheid. Elke dag opnieuw beslissen of we ergens blijven of verder trekken.”

Lex: „We hebben er de afgelopen jaren voor gespaard.”

Anne: „Toen we vorig jaar een huis kochten, hielden we er ook rekening mee. Dat we niet al ons geld daarin stopten, maar ook creatief gingen kijken hoe we geld konden besparen op meubels of opknappen.”

Lex: „Huishouden doen we tussendoor, en dat schiet er ook wel bij in. Vooral als het waait. Maar we doen wel evenveel in huis.”

Anne: „Het voelt decadent, maar ik zou toch wel heel graag een schoonmaker willen. Nu houden we meestal even een opruimuurtje. Lex is de keukenman. Die moet brandschoon.”

Lex: „Anne is een wasopvouwer.”

Anne: „Ik vind het leuk als het in stapeltjes ligt.”

Gitaar bij het houtvuur

Lex: „Meestal halen we alle boodschappen in het weekend.”

Anne: „We redden het met die boodschappen doordat we ook ongeveer drie keer in de week ergens anders eten of afhalen. We koken om de beurt, we vinden het allebei leuk.”

Lex: „Vaak komen we terug uit werk, dan eten we een bakje yoghurt en gaan we sporten. Krachttraining en conditietraining. Dat helpt bij het kitesurfen. Daarna gaan we nog eten.”

Anne: „En ’s avonds zitten we bij de houtkachel, met een boek. Netflix kijken we nauwelijks eigenlijk.”

Lex: „Op ons blog searchingforwind.com delen we onze avonturen met kitesurfen. Daar bewerk ik dan foto’s of video’s voor.”

Anne: „En ik ben net begonnen met gitaarles. Best lastig, om iets helemaal nieuw te leren. Maar ik heb een leuke leraar, en mag zelf de liedjes kiezen. Ik oefen vaak ’s avonds.”

Lex: „Jaaa…dat oefenen.”

Anne: „Haha, het is ook wel vervelend, Lex hoort continu hetzelfde oefeningetje.”

Lex: „Ik ga er inderdaad nog niet graag naar zitten luisteren.”

Anne: „Maar zo meteen op reis kan ik dan hopelijk een beetje gitaarspelen. Dan is het weer leuk.”