ACM waarschuwt zorgaanbieder die verzekeraar boycot

De concurrentiewaakhond heeft signalen ontvangen dat zorgaanbieders collectief bepaalde zorgverzekeraars boycotten.

De ACM gaat daarom in gesprek met verschillende zorgaanbieders en verzekeraars.
De ACM gaat daarom in gesprek met verschillende zorgaanbieders en verzekeraars. Foto Roel Visser/ANP

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft signalen binnengekregen dat zorgaanbieders zoals huisartsen, fysiotherapeuten en verloskundigen verboden afspraken maken. Er zouden afspraken gemaakt worden om zorgcontracten bij zorgverzekeraars collectief te boycotten.

Een woordvoerder van de ACM laat in een reactie weten dat hij niet kan zeggen om hoeveel signalen het gaat, maar dat één signaal in principe al genoeg is om een waarschuwing af te geven. “Het is in strijd met de concurrentieregels, nadelig voor patiënten en uiteindelijk schadelijk voor de zorg.”

Boycot

Zorgverzekeraars moeten de komende weken contracten afsluiten met zorgaanbieders in de eerste lijn van de gezondheidszorg. Bepaalde aanbieders weigeren met sommige verzekeraars in zee te gaan, omdat bijvoorbeeld de vergoeding die verzekeraars bieden voor een behandeling te laag is.

Iedere zorgaanbieder is vrij om zelf te bepalen of hij een contract af wenst te sluiten met een zorgverzekeraar. Een collectieve boycot is echter verboden en geen oplossing voor het probleem, aldus de ACM:

“Een collectieve boycot kan leiden tot prijsstijgingen zonder dat daar een verbetering voor de patiënt tegenover staat. Daarmee lopen de zorgkosten onnodig op.”

De ACM is van mening dat over de inhoud van de contracten gesproken moet worden en heeft daarom besloten alleen een waarschuwing af te geven. De concurrentiewaakhond gaat de komende tijd met verschillende betrokkenen in gesprek. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) is daar een van. In een reactie op hun site valt te lezen dat ze de ontvangen signalen van de ACM niet herkennen.