Opinie

    • Japke-d. Bouma

Zorgeloos flirten, hoe doe je dat?

Japke-d. Bouma schrijft elke week over de taal die ze om zich heen hoort. Deze week: de taal van de liefde.

Het land is in verwarring sinds #MeToo. In een tijd dat honderden mannen en vrouwen dagelijks hun ervaringen met seksuele intimidatie delen, durven veel romantici geen avances meer te wagen uit angst een ongepaste opmerking te maken.

Nu was flirten natuurlijk altijd al oppassen geblazen, en terecht, niets zo precair als de taal van de liefde. Maar hoe moet het dan wél? Hoe laat je weten dat je iemand leuk vindt zonder te kwetsen? Ik vroeg het op Twitter en dit waren de beste antwoorden.

1: Ken ik jou niet ergens van, kom je hier vaker? Deze klassiekers kunnen natuurlijk écht niet meer, maar er zijn wel grappige varianten in omloop, zo blijkt. Zoals: ‘waarom kom ik hier niet vaker?’ en ‘waarom komen wij hier samen niet wat vaker?’ Maar de leukste vond ik: ‘waarom ken ik jou niet ergens van?’, van @mariekebal. Een nieuwe klassieker?

2 Het telefoonnummer. Een telefoonnummer was vroeger niet echt een aanwinst in een tijd dat telefoons nog gedeeld werden en altijd de verkeerde, nieuwsgierige, persoon opnam. Maar tegenwoordig wordt de telefoon dicht op het lichaam gedragen en is een nummer de poort naar het hart. Maar hoe krijg je dat nummer? Dit vond ik de leukste: ‘Ik ben een telefoonboek aan het schrijven. Mag ik je nummer?’ van @uniquebynic en ‘Ik ben m’n nummer kwijt, mag ik die van jou?’ van @haroldheukelum.

3 Sexy. Alle eerste opmerkingen met ‘sexy’ vallen af, dat is voor later in de relatie, maar ik vond ‘sexy knieschijven (heb je)’ toch wel weer grappig, van @nedakoshki.

4 De rij op Schiphol. Het vliegveld blijkt een ideale plek om te polsen of iemand je leuk vindt en als dat niet zo is, zit je daarna toch in het vliegtuig. In dat kader vond ik ‘hey, we hebben hetzelfde flesje water’ eigenlijk nog niet eens zo’n slechte openingszin, ooit uitgesproken tegen @lisavandijck.

5 Hallo. Beginnen met ‘hallo’ is altijd goed (kijk Tom Cruise nog maar eens terug met zijn „You had me at hello”), maar wat zeg je daarna? @Richardjpsmits bedacht ‘Hallo ik ben Richard, een man met toekomst’. Ik vind dat wel wat.

6 ‘Je bent de wind onder mijn vleugels’. Een verwijzing naar een draak van een lied van Bette Midler en tegelijkertijd een zin die alle flatulentie uit hooggespannen verwachtingen laat lopen, van @josspork, ik moest erg lachen.

Maar uiteindelijk kan je er natuurlijk geen peil op trekken, op wat werkt en wat niet. Klassiek voorbeeld is George uit de comedy Seinfeld met de (verrassend zeer succesvolle) openingszin: ‘Hi, I’m George. I’m unemployed and I live with my parents’. Zelfde categorie, andere tekst, kwam van @marijnfietst die liet weten dat de vader van haar kind haar wekenlang op Tinder elke dag ‘boe’ stuurde. „Slecht verhaal”, schrijft ze, „maar het werkte wel.” Of wat dacht je van @rooijalworks wier man ooit begon met de tekst: ‘Wat zijn je zeileigenschappen?’. „Ik ben met hem getrouwd”, schrijft ze.

Wat die laatste voorbeelden gemeen hebben: ze zijn allemaal ondubbelzinnig én waren zeer succesvol. Zou dat toeval zijn of hebben we hier een universele waarheid te pakken?

Hou me op de hoogte.

Taaltips via @Japked op Twitter.