Wansink vervangt Claes in ‘Shakespeare (ingekort)’

Na aanhoudende beschuldigingen over intimidatie is acteur Jappe Claes teruggetreden bij Het Nationale Theater. Hij heeft zich ziek gemeld.

Claes in het Shakespeare-stuk van het Nationale Theater
Claes in het Shakespeare-stuk van het Nationale Theater Het nationale Theater

Acteur Maarten Wansink neemt de rol van collega Jappe Claes over in de voorstelling 'Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort)' van Het Nationale Theater. Claes trad terug en meldde zich ziek na aanhoudende verhalen over grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik in zijn hoedanigheid van toneelleraar elders.

Wansink (1957) speelde eerder onder meer bij Theaterproductiehuis Zeelandia, Toneelgroep Amsterdam, De Blauwe Maandag Compagnie, voorganger van Het Nationale Theater Het Nationale Toneel, NTGent, Ulrike Quade Compagnie en toneelgroep Jan Vos. Ook werkte hij voor film en tv, geeft hij les aan diverse opleidingen en regisseert hij toneel- en cabaretvoorstellingen.

In ‘Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort)’ komen alle stukken van de meester over het voetlicht.

Het is intussen nog niet duidelijk hoe het precies afloopt met Claes bij Het Nationale Theater, blijkt uit de woorden van directeur Walter Ligthart, omdat de zondag 65 jaar geworden toneelspeler ziek is. „Maar we zijn met hem in gesprek.” Bij Het Nationale Theater, waaraan Claes sinds 2011 verbonden is, hebben zich met hem nooit onverkwikkelijkheden voorgedaan. (ANP)