Verkiezingen in Kenia: zeker één dode bij protesten

De nieuwe poging tot presidentsverkiezingen in het land leidt donderdag tot onrust. De opkomst is lager dan bij de eerdere stembusgang in augustus.

Aanhangers van de Keniaanse oppositie protesteren in de stad Kisumu tegen de nieuwe verkiezingen.
Aanhangers van de Keniaanse oppositie protesteren in de stad Kisumu tegen de nieuwe verkiezingen. AP Photo

Bij protesten tegen de nieuwe presidentsverkiezingen in Kenia van donderdag is ten minste één dode gevallen. Demonstranten in Kisumu, een stad in het westen van het land, gooiden met stenen.

Volgens de BBC is de politie aanwezig en schieten agenten met scherp. Daarbij zijn drie gewonden gevallen. Een 19-jarige man werd neergeschoten door de politie en overleed later in een ziekenhuis, schrijft persbureau AFP. Kisumu staat bekend als een bolwerk van de oppositie.

Stembureaus dicht

Donderdagochtend openden veel stemlokalen in de stad pas laat hun deuren; volgens journalisten van persbureau Reuters zijn sommige lokalen zelfs dichtgebleven. Ook in de kuststad Mombasa leken stemlokalen later open te gaan.

In sloppenwijken in Nairobi gebruikte de politie donderdagochtend traangas en werd een waterkanon ingezet om een menigte demonstranten, voornamelijk jongeren, uiteen te drijven. De betogers stichtten brand en blokkeerden straten in de wijk Kibera. Sommige demonstranten probeerden andere burgers ervan te weerhouden naar de stemlokalen te gaan.

De Kenianen die de straat opgingen gaven gehoor aan de oproep tot “burgerlijke ongehoorzaamheid” die oppositieleider Raila Odinga woensdag deed. De politicus zou meedoen met de presidentsverkiezingen, maar hij trok zich terug. De kiescommissie heeft er volgens hem te weinig aan gedaan om de stembusgang eerlijk te laten verlopen.

Lees ook: De spanningen rond de presidentsverkiezingen lopen hoog op, schreef correspondent Koert Lindijer woensdag

Oppositieleider Odinga kreeg tijdens de eerdere verkiezingen bijna 45 procent van de stemmen en verloor van de zittende president Uhuru Kenyatta. Volgens zijn partij, de grootste oppositiepartij van het land, was er sprake van fraude. Het Keniaanse Hooggerechtshof verklaarde de uitslag nietig en riep nieuwe verkiezingen uit; een unicum in de geschiedenis van Kenia.

Lagere opkomst

In wijken van hoofdstad Nairobi waar het rustiger is, gingen de inwoners donderdagochtend wel naar de stembureaus.

Over het algemeen ligt de opkomst waarschijnlijk een stuk lager dan tijdens de eerdere presidentsverkiezingen in augustus. Toen stonden mensen urenlang in de rij om hun stem uit te kunnen brengen.