Twitter: volgend kwartaal voor het eerst winst

Na publicatie van de kwartaalcijfers nam de koers van het aandeel Twitter met bijna 10 procent toe.

Het hoofdgebouw van Twitter in San Francisco
Het hoofdgebouw van Twitter in San Francisco Foto Jeff Chiu/AP

Twitter zal in het vierde kwartaal van 2017 voor het eerst sinds de oprichting winst maken, meldt het bedrijf donderdag na publicatie van het kwartaalverslag. Het sociale medium heeft zijn uitgaven beperkt en nieuwe inkomstenbronnen aangeboord. Na publicatie van de cijfers nam de koers van het aandeel Twitter vrijwel meteen met 8 procent toe.

Dit kwartaal had Twitter een omzet van 590 miljoen dollar en een nettoverlies van 21 miljoen, ruim 80 miljoen minder dan in het derde kwartaal van 2016. Hoewel de inkomsten uit advertenties in vergelijking met vorig jaar afnamen, verdiende Twitter dit kwartaal ruim 20 procent meer aan licenties en andere inkomstenbronnen dan in het derde kwartaal van 2016. Daarnaast perkte het bedrijf kosten van onder meer marketing en onderzoek in, waardoor de uitgaven van het bedrijf sinds vorig jaar met 16 procent afnamen.

Oprichter Jack Dorsey reageerde in een persbericht:

“We zijn trots dat mensen dagelijks terugkeren naar Twitter door de verbeteringen die we aanbrengen. Het is onze taak ons publiek te informeren over wat er gebeurt in de wereld.”

Gebruikers

Twitter probeert zijn gebruikers op nieuwe manieren aan zich te binden, onder meer door livestreams uit te zenden van bijvoorbeeld concerten. Daarnaast begon het bedrijf vorige maand een test met een verdubbeling van het aantal tekens dat twitteraars kunnen gebruiken per bericht.

Uit het kwartaalverslag van Twitter blijkt dat het publiek gestaag groeit. Maandelijks gebruiken 330 miljoen actieve gebruikers het sociale medium, 14 procent meer dan in het vorige kwartaal.

Lees ook: Wie wil de databerg die Twitter heet?

Gedragsregels

Het bedrijf kwam eerder deze maand in het nieuws, toen het bekendmaakte strengere gedragsregels te gaan implementeren. Het bedrijf wil actie ondernemen tegen gebruikers die ongewenste berichten plaatsen, zoals naaktbeelden en haatsymbolen. Het platform zou te vaak misbruikt worden voor hatelijke boodschappen en bedreigingen.