Turkije laat acht activisten uit voorlopige hechtenis

De Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner en zeven collega’s worden verdacht van terroristische activiteiten. Ze mogen thuis het vonnis afwachten.

De Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner werd woensdagavond vrijgelaten uit de Silivri-gevangenis in Istanbul.
De Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner werd woensdagavond vrijgelaten uit de Silivri-gevangenis in Istanbul. Foto Yasin Akgul/AFP

Twee buitenlandse en zes Turkse mensenrechtenactivisten zijn woensdagavond op vrije voeten gesteld. De verdachten worden door Turkije beschuldigd van terroristische activiteiten en het ondersteunen van Koerdische en extreem-linkse militanten, schrijft persbureau AP. Onder hen bevinden zich de Duitser Peter Steudtner en Ali Gharavi uit Zweden.

De activisten ontkennen betrokkenheid bij een terroristische organisatie. Steudtner noemde de arrestatie een “escalatie van de repressie in Turkije”. De zitting duurde bijna twaalf uur. De eis van de officier van justitie om de verdachten in afwachting van het vonnis vrij te laten, kwam onverwacht.

Volgens de advocaat van de twee buitenlandse activisten kunnen zij vrij uitreizen en zijn ze “van plan met het eerste het beste vliegtuig naar huis te gaan”, meldt ANP. De rechtszaak wordt op 22 november hervat. Er hangt de mensenrechtenactivisten tot vijftien jaar cel boven het hoofd.

Twitter avatar Fotis_Filippou Fotis Filippou Amazing news: #Istanbul10, including @amnesty‘s Idil Eser, released from detention
#FreeRightsDefenders https://t.co/8cnsrzTiVv

Veel activisten vast

Onder de vrijgelaten verdachten bevindt zich ook Idil Eser, de directeur van Amnesty International in Turkije. Zij werd in juli samen met Steudtner en Gharavi opgepakt. Nog voor aanvang van de zitting werden twee andere Turkse activisten op borgtocht vrijgelaten. Daarmee zijn woensdag tien mensenrechtenactivisten uit voorlopige hechtenis gekomen.

Amnesty-voorzitter Taner Kiliç zit vast in Izmir voor vergelijkbare verdenkingen. Tegen hem loopt een afzonderlijke zaak.

De arrestatie van Steudtner zorgde voor ophef in Duitsland, dat bij de Turkse regering meermaals op zijn vrijlating aandrong. Naar aanleiding van Steudtner’s arrestatie scherpte Duitsland zelfs het reisadvies naar Turkije aan.

De minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel noemde de vrijlating van de activist een “een eerste stap in de goede richting”. Er zitten nog zeker tien Turks-Duitse burgers vast in Turkije. Volgens Duitsland zijn zij politieke gevangenen.

Twitter avatar AuswaertigesAmt Auswärtiges Amt Gabriel: Freue mich, dass das Istanbuler Gericht die Untersuchungshaft für Steudtner aufgehoben hat. Ermutigendes Signal, ein erster Schritt