Topman Duitse beurs stapt op om onderzoek

Carsten Kengeter treedt eind dit jaar terug. Hij raakte in opspraak door een onderzoek naar handel met voorkennis.

Karsten Kengeter spreekt in mei aandeelhouders toe op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Frankfurt.
Karsten Kengeter spreekt in mei aandeelhouders toe op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Frankfurt. Foto Daniel Roland / AFP

De topman van de Duitse Beurs, naar wie sinds februari een onderzoek loopt wegens handel met voorkennis, legt aan het einde van dit jaar zijn functie neer. Dat maakte de Deutsche Börse donderdag bekend, na een bijeenkomst van de Raad van Toezicht.

De voormalige investeringsbankier Carsten Kengeter (50) kocht in 2015, kort na zijn aantreden als CEO, voor 4,5 miljoen euro een pakket aandelen in de beurs, als onderdeel van een speciaal opgezet beloningspakket. Hij mocht de aandelen niet voor 2019 verkopen.

Geen beursfusie dankzij Brexit

Twee maanden later maakten Deutsche Börse en de London Stock Exchange bekend gesprekken te voeren over een mogelijke fusie - een project waar Kengeter zich volledig voor inzette. Die fusieplannen zijn inmiddels stukgelopen, onder meer op de Brexit. Maar de vraag is of Kengeter ten tijde van de aandelenkoop al met de Britten in gesprek was. Kengeter en de beurs ontkennen dat.

Een poging van de Duitse beurs en Kengeter om de kwestie af te doen met een schikking met justitie faalde begin deze week. Een rechtbank in Frankfurt verhinderde het plan om het onderzoek te staken als de topman en de beurs een geldboete betaalden.

De rechtbank oordeelde dat het onderzoek moet doorgaan, onder meer omdat Kengeter juist als topman van de beurs een bijzondere verantwoordelijkheid heeft.