Thuiskok

Crème brûlée

Als u toch die gasbrander heeft gekocht om het gerecht van maandag mee te maken, dan komt hij nu direct weer van pas bij deze crème brûlée. De Nederlandse vertaling is niet voor niets ‘gebrande room’. Dit dessert zorgt gegarandeerd voor plezier aan tafel: niets zo leuk als die suikerlaag doortikken met de achterkant van een lepel.

Voeg de uitgeschraapte vanillestokken toe aan de mengeling van slagroom en volle melk. Doe deze mengeling bij de losgeklopte eidooiers en de suiker. Mix het geheel homogeen en giet door een fijne zeef. Breng de massa aan in schaaltjes, bordjes of kommetjes en bak af in een heteluchtoven bij een temperatuur van 90 graden gedurende 45 à 55 minuten, afhankelijk van de grootte en het volume van de crème brûlée. Controleer voor het uit de oven halen: de crème mag niet ‘golven’, maar moet lichtjes trillen wanneer je zacht met de bakplaat schudt.

Bestrooi de volledig afkoelde crème brûlée gelijkmatig en dun met fijne suiker. Karamelliseer gelijkmatig met een voldoende krachtige gasbrander of brandijzer. Ook de combinatie van crème brûlée en verse vruchten is zeer lekker.