Shariazwemmen

Christiaan Weijts

Met een land waar een doodgewoon gemeentezwembad ineens extra beveiliging moet krijgen is iets mis – maar wat precies? Voor Dol-fijn in Maassluis begint het allemaal zondag, met een tweet van Geert Wilders. „Shariazwemmen in Nederland”, bromt hij boven een screenshot van het lesaanbod ‘voor (allochtone) vrouwen’.

„Beste heer Wilders, ik begrijp uw verwarring”, twittert de manager van het zwembad maandag, bewonderenswaardig welgemanierd. Dol-fijn heeft de webtekst aangepast: het dameszwemmen is voor álle nationaliteiten.

Was dat nodig? Helpen doet het in elk geval allerminst. Begin deze week krijgt het zwembad dreigementen binnen, en komt er beveiliging voor het pand. De manager laat me weten dat de communicatie alleen nog via de gemeentewoordvoerder verloopt.

Ziehier de commotie na zo’n oprisping van Wilders op een doelwit dat volstrekt willekeurig is. Want tientallen zwembaden geven al jarenlang zulke vrouwenzwemlessen. Of het nu „recreatief zwemmen voor allochtone vrouwen” heet (Trivia, Groningen), „speciaal voor allochtone dames” (Sportfondsenbad, Beverwijk) of „uitermate geschikt voor moslimvrouwen” (De Sprenkelaar, Apeldoorn)… Het Borgelerbad in Deventer verzorgt zelfs gedienstig de „blindering” van de ramen.

Is dat erg? Zelf ben ik ook maar matig opgetogen over die islamitische kledingvoorschriften, maar het is een beetje zoals met dat Syrische meisje in Schoonhoven, dat aanvankelijk geweigerd werd om haar boerkini, maar – dit speelde ook deze week – nu toch welkom is. Liever meedoen met haar klas dan aan de kant zitten, is de redenatie.

Zo is dat. Liever baantjes trekken in die malle boerkini’s op het moslima-uurtje dan gesluierd wegkwijnen in hun keukens. En wat is er Nederlandser dan zwemmen, dat vooral in die groep nog zo gebrekkig is? Een klein stapje, maar wel in de juiste richting.

Bovendien: ook nudisten hebben hun eigen zwembaduurtjes. Zolang die groepen geen bekeringsdrang hebben – íédereen naakt! – is het even prachtig als de halal-, vega-, en reformschappen in de supermarkt.

Alleen dat blinderen van die ramen staat me een beetje tegen. Is het ook niet dubbelop? Zo’n boerkini moet toch tegen onwelkome blikken beschermen? Als je de ramen afplakt, kun je evengoed naakt rondplonzen. Enfin, een discussie hierover is niet onzinnig. Hoe Wilders die voert wel.

Beste heer Wilders, de laatste weken deelt u vaak online de aan u gerichte bedreigingen. Niemand kent de impact hiervan beter dan u. Misschien kunt u ook eens delen dat u die bedreigingen aan dat zwembad veroordeelt.