Schok Willem II: tumor bij spits Sol

Voetbal Na de zege op Heerenveen in de beker bracht Willem II slecht nieuws over Fran Sol naar buiten. In zijn teelbal is een tumor ontdekt.

Fran Sol (rechts) in duel met Heerenveen-speler Daniel Hoegh, in het competitieduel afgelopen september.
Fran Sol (rechts) in duel met Heerenveen-speler Daniel Hoegh, in het competitieduel afgelopen september. Foto ANP

Bij Willem II-spits Fran Sol is deze week een tumor ontdekt in een teelbal, die deze donderdagochtend operatief is verwijderd. Dat maakte de Tilburgse club bekend daags nadat de Spanjaard in het bekerduel tegen Heerenveen nog voor de winnende 2-1 zorgde. Het nieuws komt als een schok voor de 25-jarige spits die momenteel in bloedvorm steekt en bijzonder geliefd is bij de aanhang van Willem II. „Een fijn mens. Een voorbeeldprof, met een enorm drive”, aldus algemeen directeur Berry van Gool.

Na het bereiken van de achtste finale van de KNVB beker woensdagavond had Sol „geen woorden voor” het continu scanderen van zijn naam door het Tilburgse thuispubliek, dat op dat moment nog onwetend was over het onheil. Er was, net als afgelopen weekend na de zege op FC Groningen, geen tijd om feest te vieren. „Zaterdag een zware wedstrijd tegen Ajax, daar moeten we ons volledig op focussen”, zei de Madrileen bij Fox. Hij wist toen al dat hij daar niet bij zal zijn.

De tumor werd dinsdag ontdekt. Na de ingreep donderdagochtend wordt op basis van onderzoek van de verwijderde tumor een behandelingstraject uitgestippeld. „We gaan het onderzoek met hoop, energie en vertrouwen tegemoet”, tekent Sol op in het persbericht van de club. „Daarnaast hopen we dat iedereen onze familie en gezondheid respecteert en om die reden met rust wil laten. De steun die wij van de club krijgen is voor ons erg belangrijk. Daarvoor willen we graag iedereen van harte bedanken.”

17 minuten Primera División

De goedlachse Sol, die kan bogen op zeventien minuten voor Villareal in de Primera División, baande zich de afgelopen weken met machtsvertoon door het voetballand. Zijn goals, zes in negen speelronden, dompelden diverse clubs in crisis. Er waren de twee goals die coach René Hake van FC Twente zijn baan kostten, daarna de uitgoal die de broeierige sfeer in Groningen afgelopen weekend tot kookpunt bracht met de verbanning van twee spelers uit de selectie. Ook bij Heerenveen is het hosannagevoel verdampt na drie (forse) nederlagen in de eredivisie en de bekeruitschakeling aan de hand van Sols intikkertje, te danken aan een veel te korte terugspeelbal van Lucas Woudenberg.

Sol kwam vorige zomer over van Villarreal B, waar hij op de radar was gekomen van toenmalig hoofd scouting Roland Vroomans van Willem II. Hij werd direct in de harten gesloten toen hij zich als pas aangeworven spits in het gewoel van de Tilbrugse kermis begaf. De grootste kermis van de Benelux, wist hij – of dat werd hem verteld. De goals hielpen ook. In zijn eerste negen wedstrijden voor de Tricolores scoorde hij vijf keer. Hij maakte onder meer de winnende uit tegen Ajax op 20 augustus 2016, iets wat nog geen Willem II-speler in de 120-jarige geschiedenis van de club hem ooit had voorgedaan. Toen stokte zijn productie ietwat, hij kwam tot tien goals afgelopen jaargang.

Rest is bijzaak

Ook Sols ploeggenoot Ben Rienstra, maker van de 1-0 tegen Heerenveen woensdagavond, kampte in het bekerduel met gemengde gevoelens. Zijn tweejarige zoontje was afgelopen week plots ernstig ziek geworden, zo tekende Brabants Dagblad op uit zijn mond. „Hij kon niks meer. Het is een ingewikkeld verhaal, maar zijn situatie is verbeterd, hij is weer thuis en gisteren hoorden we dat hij er in principe helemaal bovenop komt.”

Willem II presenteerde vandaag ook het jaarverslag over 2016/17, met op het coverblad een juichende Fran Sol in de Amsterdam Arena. Een bescheiden nettowinst van een ton op een omzet van iets meer dan tien miljoen euro (groei van iets meer dan een ton). Maar dat is allemaal bijzaak, nu. Van Gool: „We zijn erg geschrokken van dit nieuws. Wij wensen Fran en zijn familie uiteraard veel sterkte toe. Zodra we meer informatie hebben over de gezondheid van Fran, zullen wij dit communiceren.”