Russische legerhelikopter stort neer in zee

De helikopter stortte met inzittenden personen neer in de Groenlandzee, bij het Noorse eiland Svalbard. De Noorse kustwacht zoekt met helikopters en schepen.

De helikopter in kwestie, gefotografeerd in 2011.
De helikopter in kwestie, gefotografeerd in 2011. Birger Amundsen / AFP

Een helikopter van het Russische leger is donderdagmiddag in zee gestort ter hoogte van het Noorse eiland Svalbard, dat in de poolcirkel ligt. Dat meldt de Noorse kustwacht. De helikopter had op het moment van de crash vijf Russische bemanningsleden en drie passagiers aan boord.

De melding van de vermissing kwam 15.45 uur binnen bij de Noorse autoriteiten, die een reddingsactie op touw zetten. Met twee reddingshelikopters en diverse schepen wordt er naar de bemanningsleden gezocht. Ook is een Noors marineschip onderweg naar de vermoedelijke plaats van de crash. Het gaat om een legerhelikopter van het type MI-8.

Het is niet bekend wat er precies is misgegaan. De kustwacht ontving geen noodsignaal van de helikopter, zo zegt de leider van het reddingsteam tegen de Noorse omroep NRK:

“We kregen een melding vanaf het vliegveld in Longyearbyen dat er een Russische helikopter vermist wordt. De vlucht ging van Pyramiden naar Barentsburg. We hebben begrepen dat de helikopter op twee tot drie kilometer van Bartentsburg in zee terecht is gekomen.”

De plek waar de helikopter ongeveer is neergekomen.