Russische krant wil journalisten bewapenen

Journalisten zijn in Rusland hun leven niet zeker. De aanslag op journalist Tatjana Felgenhauer afgelopen maandag was voor de Russische krant Novaja Gazeta de druppel. De krant wil journalisten gaan bewapenen met ‘traumapistolen’.

Na de aanslag op radiopresentatrice Tatjana Felgenhauer verzamelen journalisten zich bij de ingang van de radiozender Echo Moskvy.
Na de aanslag op radiopresentatrice Tatjana Felgenhauer verzamelen journalisten zich bij de ingang van de radiozender Echo Moskvy. Foto AP Photo/Alexander Zemlianichenko

“Ik ga de redactie bewapenen. Mij rest geen andere optie.” Dmitri Moeratov, hoofdredacteur van de Russische krant Novaja Gazeta wond er woensdagavond geen doekjes om: in het huidige politieke klimaat in Rusland lopen journalisten dusdanig gevaar dat zij zich moeten beschermen, aldus Moeratov in een uitzending van radiozender Echo Moskvi. De krant zal daarom zogeheten ‘traumapistolen’, niet-dodelijke wapens met rubber kogels, aanschaffen voor zijn medewerkers en hen op schietcursus sturen.

Aanleiding voor het extreme plan is de aanslag van afgelopen maandag op Tatjana Felgenhauer, presentator en adjunct-hoofdredacteur van Echo Moskvy. Bij het binnengaan van de redactie werd zij door een verwarde man in haar keel gestoken. Felgenhauer ligt buiten levensgevaar, maar in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hoewel de toedracht van de aanslag nog onduidelijk is, is voor Moeratov en zijn collega’s de maat vol: als de overheid hen niet beschermt, dan moeten de journalisten dat zelf maar doen.

Het Russische wapenbedrijf Kalasjnikov sprong gelijk in op de kwestie. In een advertentie biedt het journalisten 10 procent korting op de niet-dodelijke, legale wapens in het assortiment. De redactie van Novaja Gazeta zou in gesprek zijn met het bedrijf over de aanschaf ervan. Ook zullen andere veiligheidsmaatregelen worden getroffen, aldus Moeratov.

In Rusland worden kritische journalisten, waaronder die van Novaja Gazeta, en activisten regelmatig het slachtoffer van aanslagen. De bekende commentator Joelia Latynina ontvluchtte in september Rusland nadat onbekenden een aanslag pleegden op haar en haar familie. Dinsdag overleed de activist Aleksej Stroganov na een aanval met een pijp.

Lees ook: Waarom ik Moskou ben ontvlucht

Gemengde gevoelens

Het plan wordt door journalisten met gemengde gevoelens ontvangen. “Het zal heel ongemakkelijk zijn, maar als de overheid haar plicht niet nakomt en je niet beschermt, dan moet je dat zelf doen. Zelf kan ik omgaan met wapens en denk ik dat het onder de huidige omstandigheden geen slecht idee is”, aldus journalist Pavel Kanygin van Novaja Gazeta in een reactie aan NRC.

Journalist Oleg Kasjin, die een populair blog runt en in 2010 zwaar werd mishandeld, staat eveneens positief tegenover het plan. “Het is de vraag of het de redactie een veiliger plaats maakt (…) Maar het idee op zich is verstandig – een journalist bevindt zich vaak op plekken waar hij zichzelf moet kunnen beschermen”, aldus Kasjin tegen de BBC, die eraan toevoegde dat het gebruik van wapens op drukke plaatsen natuurlijk uitgesloten is.

Novaja Gazeta-journalist Elena Milasjina, die dit jaar bedreigingen ontving vanuit Tsjetsjenië naar aanleiding van haar onthullingen over de homovervolgingen aldaar, zei in een reactie op Facebook er niet over te peinzen om een pistool te dragen. “Ikzelf denk er niet aan om ook maar een speelgoedpistool in mijn handen te nemen (…) Ik kan niet schieten en ik wil het niet.”

Journalisten zijn in Rusland hun leven niet zeker. In de afgelopen jaren werden journalisten als Anna Politkovskaja, Natalia Estemirova, Anastasia Barboerova en mensenrechtenadvocaat en journalist Stanislav Markelov vermoord om hun kritische berichtgeving. In het gunstigste geval worden de daders gepakt, maar de opdrachtgevers blijven meestal ongestraft.