OM: mensenhandelaar Saban B. zit in Turkse cel

Deze week was er onduidelijkheid over de status van de in Nederland veroordeelde mensenhandelaar.

Saban B. werd in 2010 bij verstek in Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar en negen maanden.
Saban B. werd in 2010 bij verstek in Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar en negen maanden. Foto Lex van Lieshout/ANP

De in Nederland veroordeelde mensenhandelaar Saban B. zit in een cel in Turkije. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag op basis van officiële bronnen in Turkije.

Het OM onderzocht of B. wel echt in Turkije achter de tralies zat, nadat er onduidelijkheid ontstond over de status van de veroordeelde mensenhandelaar. Zo schreef het weekblad Der Spiegel dat B. vanuit Turkije een netwerk van callcenters zou leiden dat energiecontracten verkoopt aan Duitse klanten. Hij zou belbureaus met 100 tot 130 werknemers runnen, verspreid over zes locaties in Turkije. Dat was volgens het OM reden “extra zorgvuldigheid te betrachten bij het doen van navraag over zijn actuele verblijfsplaats”.

Ontsnapt

De advocaat van B. liet maandag al tegenover de NOS weten dat zijn cliënt in een Turkse cel de rest van zijn straf uitzit. Hij zou hem daar regelmatig bezoeken.

B. werd in 2010 door het hof in Arnhem bij verstek veroordeeld wegens mensenhandel. Hij was tijdens een week verlof ontsnapt naar Turkije. Nederland heeft zich daarna ingezet om hem in Turkije achter de tralies te krijgen. Het gerechtshof in Istanbul verklaarde daarop zijn eerder opgelegde straf van zeven jaar en negen maanden onherroepelijk.

Lees ook: Vervolging mensenhandel hapert, aantal veroordelingen daalt

Het onderzoek naar de bende van B. was volgens het OM “het grootste onderzoek naar mensenhandel in de recente geschiedenis”. B. verdiende miljoenen aan de uitbuiting van vrouwen. De bendeleden gebruikten geweld tegen de de slachtoffers en de vrouwen werden gebrandmerkt met tatoeages, aldus het OM.