Formatieblog

Bewindslieden Rutte III zijn beëdigd

Automatische verversing

Eerste ministerraad Rutte III

Om 16.30 uur begon in de Trêveszaal de eerste ministerraad van het kabinet-Rutte III. Deze eerste ministerraad is vooral een ceremonieel moment waarbij de bewindslieden elkaar feliciteren en terugblikken op de dag van hun beëdiging. Morgen is de eerste reguliere ministerraad, met aansluitend de persconferentie van premier Rutte. Het wordt zijn eerste persconferentie sinds het kabinet demissionair werd, de dag voor de verkiezingen op 15 maart.

Ferdinand Grapperhaus. Foto Bart Maat / ANP.

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Foto Bart Maat / ANP.

Halbe Zijlstra, minister van Buitenlandse Zaken. Foto Bart Maat / ANP.

Bewindslieden dragen officieel over

De meeste overdrachten op de ministers in Den Haag zijn inmiddels achter de rug. Hier een aantal fotomomenten op een rij:

Overdracht op Buitenlandse Zaken: Sigrid Kaag en Halbe Zijlstra omhelzen elkaar, zij nemen het over van Bert Koenders en Lilianne Ploumen. Foto Koen van Weel / ANP.

D66-vicepremier Kajsa Ollongren bij de overdracht op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Rechts vertrekkend minister Ronald Plasterk. Foto Sander Koning / ANP.

CDA'er Wopke Hoekstra neemt het ministerie van Financiën over van PvdA-collega Jeroen Dijsselbloem. Foto Jerry Lampen / ANP.

Ferd Grapperhaus en Sander Dekker, de nieuwe ministers op Justitie en Veiligheid. Op de achtergrond staatssecretaris van Migratie Mark Harbers. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP.

Schultz draagt ministerie over aan Van Nieuwenhuizen

Bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vond donderdagmiddag als eerste de overdracht tussen de bewindspersonen plaats. Vier vrouwen zaten aan tafel: minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, links op de foto) wordt opgevolgd door haar partijgenote Cora van Nieuwenhuizen (tweede van links). D66-politica Stientje van Veldhoven (uiterst rechts) wordt de nieuwe staatssecretaris op het department als opvolger van PvdA'er Sharon Dijksma (tweede van rechts). I&W is het enige ministerie waar de overdracht van vandaag een uitsluitend vrouwelijke aangelegenheid is.

Net als bij VenJ is Infrastructuur en Waterstaat ook een nieuwe naam voor het departement aan de Haagse Rijnstraat. Tot vanochtend heette het departement Infrastructuur en Milieu.

Foto Sander Koning / ANP.

Vanmiddag de overdrachten op de ministeries

Nu de bewindslieden van Rutte III officieel zijn beëdigd, vinden de komende uren op de verschillende ministeries de officiële overdracht tussen de nieuwe en vertrekkende bewindspersonen plaats. Bij de overdracht wordt een officieel overdrachtsdocument getekend. Bij sommige ministeries is er meer nodig dan alleen de overdracht: zo verandert de naam van het ministerie van Veiligheid en Justitie in ministerie van Justitie en Veiligheid. En ook dat gebeurt direct vanmiddag, legde een fotograaf van het ANP zojuist vast:

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP.

Na de plichtplegingen treffen de ministers van Rutte III elkaar om 16.30u in de Trèveszaal voor de eerste ministerraad van het nieuwe kabinet.

De bordesfoto

En daar is dan ook de bordesfoto van alle ministers samen met het staatshoofd, koning Willem-Alexander. De opstelling is traditioneel: rechts van de koning, die dit jaar voor het eerst een kabinetswissel meemaakt, staat de minister-president, links van hem de eerste vicepremier, in dit geval CDA-minister Hugo de Jonge. Dan volgen de twee overige vicepremiers op volgorde van de vervangingsregeling, dus rechts D66-minister Kajsa Ollongren en links ChristenUnie-minister Carola Schouten. De overige ministers staan afwisselend rechts en links op volgorde van de begrotingshoofdstukken van de Rijksbegroting, die gebaseerd is op de anciënniteit van de ministeries. De minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra, komt dus eerst, en helemaal buitenaan de achterste rij staan de nieuwe departementen en ministers zonder portefeuille.

Foto Robin Utrecht/ANP

Eerste foto nieuwe kabinet-Rutte III

Voordat de ministers zo naar het bordes gaan, werd binnen in Paleis Noordeinde alvast de eerste foto van het voltallige nieuwe kabinet-Rutte III, mét de koning gemaakt.

De eerste foto van het nieuwe kabinet-Rutte III. Foto Lex van Lieshout/ANP

Segers volgt beëdiging vanuit de Kamer

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers koos ervoor niet het kabinet in te gaan. Op de fractiekamer van zijn partij volgde hij de beëdiging zojuist:

Twitter avatar gertjansegers Gert-Jan Segers Met de fractie zitten we erbij en kijken we ernaar. #beëdiging https://t.co/F4SOf6tYQg

Geworstel op het bordes

Om 12.00 uur presenteert het zojuist beëdigde kabinet zich aan de pers op de trappen van het paleis. Die traditie ontstond in 1971. Voor die tijd werd de nieuwe ministersploeg ook wel eens gefotografeerd, maar dat gebeurde dan informeel bij het begin van de eerste ministerraad en zonder het staatshoofd.

Sinds 1982 tekent NRC-tekenaar Siegfried Woldhek elk kabinet. Leuk is het maken van die tekeningen niet, vertelde Woldhek deze week: vaak moest het onder grote tijdsdruk. Voor het nieuwe kabinet-Rutte III nam hij iets meer de tijd: drie dagen werkte hij aan zijn tekening.

Siegfried Woldhek

Lees ook: Geworstel op het bordes

Ook staatssecretarissen zijn beëdigd

Ook de staatssecretarissen zijn zojuist beëdigd. Vijf van hen kozen voor de eed, drie voor de belofte.

Ministers zijn beëdigd

De ministers zijn zojuist beëdigd. Acht nieuwe ministers legden de eed af, en spraken dus de woorden: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig". Zeven ministers legden de belofte af en spraken de woorden: "Dat verklaar en beloof ik".

Ondertekening Koninklijke Besluiten door koning en minister-president op Paleis Noordeinde. Foto Frank van Beek

Beëdiging Rutte II liep niet geheel volgens plan

De beëdiging van het nieuwe kabinet, zometeen vanaf 11.05 uur, was vierenhalf jaar geleden voor het eerst op televisie. Dat liep toen niet helemaal soepel: de ministers van Rutte II werden iets eerder dan afgesproken beëdigd door koningin Beatrix, waardoor een live-uitzending niet mogelijk was. De ceremonie werd toen even later herhaald voor de televisie, terwijl de echte beëdiging al had plaatsgevonden.

Koningin Beatrix was niet blij met de gang van zaken. “Gaan we het opnieuw doen? Echt. Niet toch? Dan wordt het een toneelstukje", zei ze volgens een opname van RTL Nieuws. De Rijksvoorlichtingsdienst was niet blij met de gang van zaken. “Het was een belangrijk moment, dat voor het eerst op televisie te zien was. Daar lijkt nu een smetje op gekomen. Desondanks is het moment waardig in beeld gebracht.”

De beëdiging van Rutte III zometeen is de eerste beëdiging van een kabinet door koning Willem-Alexander.

Lees ook: Rutte II twee keer beëidigd

Nieuwe bewindslieden arriveren bij Paleis Noordeinde

Nieuwe bewindslieden arriveren bij Paleis Noordeinde. Van links naar rechts: Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Waterstaat, VVD), Ank Bijleveld (minister van Defensie, CDA), Bruno Bruins (minister voor Medische Zorg, VVD), Wouter Koolmees (minister Sociale Zaken, D66), Raymond Knops (staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, CDA) en Ferdinand Grapperhaus (minister van Justitie, CDA). Foto Robin Utrecht/ANP

Koning verleent ministers en staatssecretarissen ontslag

Iets na 10.30 uur heeft de koning de Koninklijke Besluiten ondertekend, waarmee hij de ministers en staatssecretarissen uit kabinet-Rutte II ontslag verleent. Premier Mark Rutte had hun ontslag al aangeboden op 14 maart, één dag voor de Tweede Kamerverkiezingen. De koning nam die ontslagaanvraag toen in overweging, maar de ministers en staatssecretarissen werden wel verzocht "al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten."

Staatssecretarissen die terugkeren in het nieuwe kabinet als minister worden ontslagen als staatssecretaris en vervolgens opnieuw benoemd tot minister. Premier Rutte krijgt geen ontslag, omdat hij dezelfde functie behoudt. Hij hoeft als enige van de nieuwe ministersploeg dan ook niet beëdigd te worden.

Mark Rutte arriveert bij Paleis Noordeinde

Premier Mark Rutte is zojuist gearriveerd bij Paleis Noordeinde. Anders dan voorgaande keren, wordt van de aankomst van de nieuwe bewindslieden een flinke show gemaakt: ze mogen over een rode loper, in aanwezigheid van de pers.

Twitter avatar alexanderbakker Alexander Bakker Mark Rutte arriveert als eerste bij paleis Noordeinde #bordes https://t.co/ty3DzbGTze

Over deze rode loper gaan de aankomend bewindslieden zometeen richting Paleis Noordeinde. Foto Robin Utrecht/ANP

Zo ziet de beëdiging van het nieuwe kabinet er vandaag uit

Op dag 225 van de formatie is het zover: vandaag presenteert het nieuwe kabinet-Rutte III zich officieel. De koning beëdigt vanochtend alle bewindslieden, waarna ze zich aan de pers presenteren op de trappen van paleis Noordeinde. Vervolgens gaan alle nieuwe bewindslieden naar hun ministerie om daar de macht officieel overgedragen te krijgen door hun voorgangers. Vanmiddag volgt dan de eerste ministerraad van het nieuwe kabinet.

Het programma van de dag:

10.30 uur Premier Mark Rutte arriveert bij Paleis Noordeinde
10.35 uur De koning ondertekent de Koninklijke Besluiten met een contraseign van premier Rutte
10.40 uur De overige aankomende ministers en staatssecretarissen arriveren gezamenlijk per bus bij Paleis Noordeinde
11.05 uur De koning beëdigt de ministers
11.10 uur De koning beëdigt de staatssecretarissen
12.00 uur De traditionele bordesscene, waarbij de ministers zich met het staatshoofd laten fotograferen op de paleistrappen
Vanaf 12.35 uur: De nieuwe bewindslieden vertrekken naar hun ministerie om de macht overgedragen te krijgen door hun voorgangers
16.30 uur De eerste vergadering van de nieuwe ministerraad

Lees ook: Bordesscène? Het is eigenlijk de trappenscène

Twittergein

In een ludiek filmpje draagt scheidend minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher vanochtend op Twitter zijn taken alvast over.

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Laatste werkdag ✅ https://t.co/Ec77UECkcD

Ook de VVD was in een lollige bui: in hun filmpje wordt de WhatsApp-groep van de VVD-bewindslieden opgefrist.