Moederbedrijf Google verdient flink aan advertenties

Alphabet boekte een omzetgroei van liefst 24 procent, grotendeels gestuwd door toegenomen online advertenties.

Foto Pawel Kopzcynski / Reuters

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft het afgelopen kwartaal een flinke omzetgroei geboekt. In het derde kwartaal zette Alphabet 27,8 miljard dollar om, een stijging van 24 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. zo meldt het techbedrijf nabeurs. De resultaten waren beter dan analisten vooraf hadden verwacht, waardoor de koersen van technologiefondsen sterk stegen.

Waar nu voor 27,8 miljard dollar werd verkocht, was dat een jaar geleden nog 18,3 miljard. De toegenomen omzet had Alphabet vooral te danken aan een sterke toename van het aantal verkochte mobiele advertenties. De inkomsten uit betaalde clicks, waarbij een adverteerder bij elke muisklik op een advertentie betaalt, steeg met 47 procent.

Lees ook: Google stuurt telecomballonnen naar Puerto Rico

Ook de winst die Alphabet boekte steeg: van 6,3 miljard dollar een jaar geleden naar 6,7 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. De winst viel in het derde kwartaal van 2016 lager uit omdat Google een miljardenboete kreeg opgelegd door de Europese Commissie wegens misbruik van zijn machtspositie.