Man vrijgesproken voor verkrachting ondanks DNA-match

De verdachte zou in 1998 een vrouw op grove wijze drie keer hebben verkracht. Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs.

DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI)
DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) Foto Niels Wenstedt/ANP

De rechtbank in Den Haag heeft donderdag een 43-jarige man die verdacht wordt van verkrachting vrijgesproken. Ondanks dat er een DNA-match is, is er volgens de rechter onvoldoende bewijsmateriaal om de man te veroordelen.

De verdachte zou in 1998 een vrouw op grove wijze tot drie keer toe hebben verkracht in haar woning. Volgens het slachtoffer zouden de twee elkaar de avond ervoor hebben ontmoet in het uitgaansleven in Delft. Toen de man de woning verlaten had, vertelde de vrouw aan een vriendin en aan de huisarts dat ze verkracht was. Ook deed ze aangifte.

Onderzoek van een spermaspoor op een handdoek leverde een match op met verdachte. De man kwam pas in 2016 in beeld voor de negentien jaar oude zaak, nadat een DNA-match na een mishandeling in 2008 leidde tot herkenning. Door een fout van politie en justitie was acht jaar lang niets gedaan met die match. Tijdens het proces gaf de verdachte wel toe dat hij in 1998 seks met de vrouw heeft gehad, maar was dat vrijwillig.

Hoewel de vrouw aangifte deed van verkrachting en het vertelde aan een vriendin en de huisarts, komt daarmee de bewezenverklaring van één enkele getuige. De rechter zei donderdag tijdens de zitting dat voor een veroordeling meer nodig is:

“Wat de vriendin en de huisarts hebben vermeld, hebben zij allebei van het slachtoffer gehoord. Daardoor zijn alle bewijsmiddelen terug te voeren op maar één bron, aangeefster. Daarmee is wat aan de rechtbank is voorgelegd onvoldoende voor het noodzakelijke wettig bewijs.”

Diefstal

De man werd wel veroordeeld voor een diefstal uit 1997. De rechtbank acht bewezen dat hij toen met geweld een ketting stal van een prostituee. De man gaf de ketting in ruil voor seks, maar pakte het sieraad na de seks weer met geweld af. Voor de diefstal werd hij met 29 dagen cel - zijn tijd in voorarrest - en een taakstraf van 200 uur bestraft.

In beide zaken eiste het Openbaar Ministerie twee weken geleden 36 maanden cel.