Recensie

Recensie

Maffe podcast helpt conflicten op te lossen

    • Peter Zantingh

Een mooi verschijnsel in het openbaar vervoer van tegenwoordig: iemand zit met oordopjes in voor zich uit te staren en begint dan ineens te grijnzen. Wellicht een grappig iemand aan de andere kant van de lijn.

Het kan ook dat hij of zij naar Heavyweight luistert. De podcast van het Gimlet-netwerk (StartUp, Reply All, Science Vs) viel eind 2016 op met acht afleveringen vol maffe verhalen, kleurrijke personages, vermakelijke zijpaadjes en het droogkomische commentaar van host Jonathan Goldstein. Vanaf deze donderdag is de show terug met een tweede seizoen.

De premisse van Heavyweight is simpel: Goldstein helpt een slepend conflict uit iemands verleden op te lossen. De beste aflevering van het eerste seizoen draaide om zijn vriend Gregor, die ooit een cd-box met obscure slavenliederen uitleende aan een knakker die bij hem over de vloer kwam. Die ging ermee naar huis en mixte de opnames tot moderne techno. Wat daarna gebeurde werd als pure rampspoed ervaren: voornoemde knakker scoorde hits, verkocht stadions uit en won MTV Awards onder artiestennaam Moby, terwijl Gregor zelf mokkend achterbleef in niet-beroemdheid. Nu wilde hij eindelijk erkenning – en zijn cd’s terug, alsjeblieft.

Heavyweight struikelt zodoende vrolijk van de ene naar de andere ongemakkelijke situatie, maar ondertussen zit het hart altijd op de juiste plaats. En als de pre season episode die laatst werd vrijgegeven enige indicatie is – een aandoenlijke tachtiger strijkt onenigheid met een vriend glad door een gedicht voor hem te schrijven – mogen we ons verheugen op meer van dat.