Koerdische regioMilitaire inzet Nederland in Irak deels opgeschort

Midden-Oosten

Oplopende spanningen in gebied vormen aanleiding voor besluit

De hulp van Nederlandse militairen aan Koerdische peshmerga-strijders in Irak is gedeeltelijk opgeschort. De demissionaire ministers Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) en Dijkhoff (Defensie, VVD) schrijven dit in een brief aan de Tweede Kamer. In een deel van het gebied waar de opleiding wordt gegeven zijn afgelopen tijd de spanningen tussen Irak en de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging opgelopen. Dit gebeurde na het betwiste referendum van 25 september waar bij een opkomst van 78 procent 93 procent van de kiezers voor een onafhankelijk Koerdistan stemde. Als reactie hierop trokken twee weken geleden Iraakse troepen op naar het olierijke Kirkuk, een belangrijke plaats in de Koerdische regio. Nederland is sinds 2014 met ongeveer 150 militairen in Irak en de Koerdische regio aanwezig.

    • Mark Kranenburg