Keuring kabelfusie Ziggo en UPC moet opnieuw

Televisie De Nederlandse kabelreus Ziggo moet terug naar de Europese Commissie, dankzij een klacht van KPN over Ziggo’s sportkanaal.

Afbeelding Lex van Lieshout / ANP

De fusie tussen kabelmaatschappijen en Ziggo en UPC moet opnieuw goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald naar aanleiding van een klacht van KPN in 2014.

De rechter geeft KPN gelijk, blijkt uit een uitspraak die donderdag bekend werd: de Europese Commissie is ten onrechte voorbij gegaan aan Sport1, de sportzender van Ziggo en UPC die de kabelaars een mogelijk voordeel geeft ten opzichte van de concurrentie. Sport1 heet nu Ziggo Sport en is ook te bekijken bij andere aanbieders onder de naam Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Wie legt SuperZiggo aan banden?

Ziggo en UPC stootten in 2014 wel filmzender Film1 af, om een mogelijke machtsconcentratie te voorkomen en toestemming voor de fusie te krijgen. Sport1 bleef echter wel in eigendom. Daar had de Europese Commissie rekening mee moeten houden, vindt KPN.

Het strategisch belang van Max Verstappen

KPN deelt een gevoelige juridische tik uit aan zijn voornaamste concurrent. Het sportaanbod is voor Ziggo van strategisch belang om klanten te blijven trekken; onder meer dankzij de successen van Formule 1-racer Max Verstappen.

Ziggo benadrukt dat er niets verandert voor de kijkers; omdat de uitspraak gebaseerd zou zijn op een procedurele fout die eenvoudig hersteld kan worden. De Europese Commissie zou Sport1 wel in overweging hebben meegenomen, maar niet hebben vermeld in het goedkeuringsbesluit.

De twee grootste Nederlandse kabelaanbieders combineerden hun netwerken en organisaties in 2014. Het kabelnet met vier miljoen klanten kwam in handen van de Amerikaans/Britse kabelreus Liberty Global, dat 10 miljard euro voor Ziggo betaalde. Inmiddels is Ziggo/UPC in Nederland opgegaan in een joint venture met mobiel netwerk Vodafone (4,9 miljoen klanten). Die combinatie concurreert hevig met KPN (2 miljoen tv-kijkers, 3,7 miljoen mobiele bellers en 2,9 miljoen breedbandklanten).

Lees ook: Wanneer is het tijd de tv-kabel door te knippen?