Berat Sahin: „Als je in Nederland met je kop boven het maaiveld wilt uitsteken, zijn er genoeg mensen die je een stapje verder kunnen brengen.”

Foto Khalid Amakran

‘Ik leer heel veel bij Sanders Meubelstad’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Berat Sahin (18).

Chocola

„Ik wist al best vroeg dat ik ondernemer wilde worden. Ik speelde FIFA en kreeg Cristiano Ronaldo. Die verkocht ik, toen had ik twee miljoen aan FIFA-geld. Door dat weer te verkopen verdiende ik 200 euro. Ik was dertien, dat was mijn eerste winst. Toen ik vijftien was keek ik naar Tony Chocolonely. Ik vond dat ze niet de usp (unique selling point) hebben die ze beweerden – de productie van slaafvrije chocola. Toen dacht ik: laat ik een eigen chocolademerk beginnen. Dat was niet zo makkelijk als ik dacht. Ik werd niet serieus genomen door leveranciers, misschien klonk ik te jong. Ik heb wel een bedrijfsplan gemaakt maar het niet naar de Kamer van Koophandel gebracht.”

Verkoopmedewerker

„Op mijn veertiende ben ik gaan werken, als afwasser in een restaurant. Daarna bij de AH als vakkenvuller. Naast mijn studie had ik eerst een bijbaan bij Pepperminds, een salesbureau waar veel jongeren werken. Sinds drie weken werk ik als verkoopmedewerker bij Sanders Meubelstad, vooral op zaterdagen. Ik leer daar heel veel van. Ik vind sales de basis van een bedrijf, daarom wil ik eerst uitblinken in sales.”

Elon Musk

„Mijn ouders zijn allebei in Turkije geboren. Ze hebben ons gestimuleerd om in de bibliotheek boeken te gaan lezen. Ik las vooral geschiedenisboeken. Ik heb Turkse cultuur in me, maar ook wel de Nederlandse mentaliteit. Ik wil structuur, dingen op tijd af hebben. Mijn ouders zijn religieus, ik ook wel. Ik bid niet vijf keer per dag, ik doe wel mee aan de ramadan. Ik haal best veel goeds uit mijn geloof. Bijvoorbeeld de motivatie om de wereld te verbeteren. Ik zou wel iemand willen zijn als Elon Musk, de baas van Tesla. De wereld wat positiever, wat beter maken. Tesla-auto’s zijn veel duurzamer dan gewone auto’s. Musk wil ook Mars koloniseren. Dat is voor het menselijk ras natuurlijk ook een mooie uitbreiding.”

Foto’s Khalid Amakran

Prachtig land

„Nederland is echt een prachtig land. Als je met je kop boven het maaiveld wilt uitsteken, zijn er genoeg mensen die je een stapje verder kunnen brengen. Ik heb bijna nooit gehad dat ik werd gediscrimineerd. Natuurlijk weleens opmerkingen van je bent een kut-Turk, maar zulke dingen maakt iemand met rood haar ook mee. Je moet niet in de slachtofferrol gaan zitten. Op Facebook zie ik wel negatieve reacties op de islam voorbijkomen. Dan denk ik: dat is hun mening. Die moet je ook respecteren. Al is het niet de meest onderbouwde mening.”

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Aanmelden: pubers@nrc.nl.