Gebouw Windesheim Zwolle blijft dicht

Het pand werd zaterdag al uit voorzorg gesloten. Vierduizend studenten en driehonderd medewerkers worden tot de zomer elders ondergebracht.

Het X-gebouw ging open in 2010 en telt zeven verdiepingen.
Het X-gebouw ging open in 2010 en telt zeven verdiepingen. Foto Koen Suyk/ANP

Het X-gebouw van hogeschool Windesheim in Zwolle blijft nog maanden dicht. Zaterdag besloot de hogeschool al het gebouw uit voorzorg te sluiten wegens een mogelijke constructiefout. Na onderzoek is donderdag gebleken dat er eerst “noodzakelijke bouwkundige aanpassingen” gedaan moeten worden voordat het weer open kan.

De vierduizend studenten en driehonderd medewerkers die gebruikmaakten van het gebouw dat zeven verdiepingen telt, worden op en rond de campus van de hogeschool ondergebracht. Zij zullen daar tot de zomer verblijven. “Rekening houdend met enige uitloop gaat Windesheim ervan uit dat gebouw X in ieder geval rond de zomer weer in gebruik genomen kan worden”, aldus de hogeschool.

Lees ook: Vijf vragen over onveilige betonvloeren

In heel Nederland worden relatief nieuwe panden onderzocht na het instorten van de nieuwe parkeergarage bij Eindhoven Airport in mei. Het gaat om gebouwen waarvan de vloeren zijn gemaakt met betonplaten in combinatie met een laag beton die ter plekke gestort wordt. Het is mogelijk dat de aansluiting tussen deze lagen onvoldoende is, waardoor het kan instorten. RTL Nieuws meldt donderdag dat de Vereniging Nederlandse Constructeurs 100 tot 150 panden grondig gaat onderzoeken.

Schuifspanning

Uit onderzoek naar de vloeren in het X-gebouw bleek dat er te veel schuifspanning was tussen de gebruikte vloerplaten en de ter plekke gestorte betonlaag. Ook is in delen van het gebouw langs de naden onthechting vastgesteld tussen de vloerplaten en de gestorte betonlaag.

Lees ook: Dit is wat de betonvloeren deed instorten

Wegens de mogelijke constructiefouten riep het ministerie van Binnenlandse Zaken eind september op een inventarisatie te maken van gebouwen met dergelijke betonvloeren. Naar aanleiding van die check staakte onder meer een basisschool in het West-Brabantse Hoeven zijn verhuizing en sloot een middelbare school in Krimpen aan den IJssel haar deuren. Ook ging een gebouw dicht van de Erasmus Universiteit.