Redenen gestaakte doorstart McGregor ‘niet overtuigend’

Over „de gevolgen” van de gestaakte doorstart zijn curator De Coninck-Smolders en Rens van de Schoor nu in gesprek.

Winkel in Amsterdam
Winkel in Amsterdam Foto Koen van Weel / ANP

De redenen om de doorstart van McGregor te staken zijn „niet overtuigend”, stelt curator Hanneke De Coninck-Smolders in het eerste faillissementsverslag over de kledingketen dat woensdag is verschenen. Begin september werd bekend dat de Doniger Fashion Groep, het moederbedrijf van modemerken als McGregor, Gaastra en Adam Brandstore, failliet was verklaard, nadat het even daarvoor al uitstel van betaling had aangevraagd.

Op 23 september bleek vervolgens iemand gevonden om een doorstart te bewerkstelligen. Rens van de Schoor kocht het modebedrijf voor ruim 10 miljoen euro. Van de Schoor, ook wel de bedrijvendokter genoemd, wist eerder succesvol failliete ketens door te starten, waaronder modebedrijf Miss Etam en schoenenwinkelketen Brantano. Dat was ook een belangrijke reden om de boedel aan hem te verkopen, zo valt nu in het faillissementsverslag te lezen. Er hadden zich meerdere partijen gemeld, enkelen werden gevraagd een serieus bod te doen.

Bij de koop noemde Van de Schoor McGregor een merk dat weliswaar „misschien wat meer met zijn tijd mee moest”, maar ook „een merk dat staat”. Toch blies hij de doorstart af. „Er waren te veel tegenvallers”, zei Van de Schoor daar vorige week over in een gesprek met NRC, doelend op onder meer problemen met leveranciers. Ook zouden door verkeerde timing grote partijen kleding zijn teruggestuurd naar het bedrijf, een kostenpost van „miljoenen”.

Lees het hele interview: ‘McGregor moet misschien wat meer met z’n tijd mee’

Een verrassing voor de curator – zij kwam te weten dat de doorstart was gestaakt via berichtgeving in het Financieele Dagblad, blijkens het faillissementsverslag. Zij betwist nu in datzelfde verslag de lezing van Van de Schoor. Hij zou wel op de hoogte zijn geweest, „althans had [op de hoogte] kunnen zijn”, over de redenen die hij aandraagt om de doorstart van McGregor niet voort te zetten. Geïnteresseerde partijen kregen, na het tekenen van een geheimhoudingsverklaring, toegang tot bedrijfsinformatie over „relevante onderdelen van de Doniger groep”.

Over „de gevolgen” van de gestaakte doorstart zijn De Coninck-Smolders en Van de Schoor nu in gesprek. Beiden waren donderdagmiddag telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.

Het faillissement in september was het tweede faillissement in een jaar tijd. Lees ook: Opnieuw is het mis bij McGregor