ECB houdt geldpers draaiende, maar wel minder snel

De centrale bank verlengt zijn kolossale steunprogramma tot en met september van volgend jaar.

Foto Ronald Wittek/EPA

De Europese Centrale Bank gaat ook na het einde van dit jaar door met het opkopen van obligaties. Het omvangrijke steunprogramma wordt met nog eens negen maanden verlengd tot en met september volgend jaar, zo maakte de centrale bank van de eurozone donderdagmiddag bekend. Wel gaat het maandelijkse opkoopbedrag flink naar beneden, naar 30 miljard euro.

Op dit moment koopt de ECB elke maand nog voor 60 miljard euro aan staats- en bedrijfsleningen op. Maar nu de economie van de eurozone steeds beter presteert – de groei houdt aan, het vertrouwen bij consumenten en ondernemers neemt toe – pleiten steeds meer economen voor de afbouw van het steunprogramma. Onder meer Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, is hier voorstander van.

Formeel hoeft het bestuur van de ECB zich weinig aan te trekken van die goede macro-economische cijfers. De enige taak van de Europese Centrale Bank is het bereiken van prijsstabiliteit. En de kerninflatie in de eurozone, waarin wisselvallige goederen zoals energie en voedsel niet zijn meegenomen, ligt nog altijd ver onder het niveau waar de bankiers in Frankfurt naar streven.

Rente blijft nog lang laag

Verwacht werd daarom dat de voor- en tegenstanders van een soepel monetair beleid donderdag tot een compromis zouden komen. De meeste kenners hielden daarbij rekening met twee mogelijke scenario’s: kort maar hevig of lager maar langer. Het bestuur van de ECB heeft nu voor dat tweede pad gekozen.

De ECB heeft er belang bij zo vaag mogelijk te blijven over een einde aan het steunprogramma, zo vinden analisten.

Een langer, beperkter programma heeft voor de ECB een belangrijk voordeel: de discussies over een eventuele renteverhoging worden voorlopig gesmoord. Op dit moment betalen banken die geld lenen in Frankfurt een historisch laag tarief van 0 procent. Om geld te stallen moeten ze zelfs 0,4 rente betalen.

Bankpresident Mario Draghi heeft in recente toespraken altijd gezegd dat de rente tot „ver na het einde” van het opkoopprogramma op de huidige niveaus blijft. Door nu te kiezen voor negen maanden is de kans groot dat de ECB pas na eind 2018 gaat nadenken over een verhoging van de rente.