De koning van motion capture geeft geschiedenisles

Van Gollem tot Kingkong: hoe acteur Andy Serkis door middel van motion capture de bekendste geanimeerde rollen speelde.

Andy Serkis bij de première van War for the Planet of the Apes
Andy Serkis bij de première van War for the Planet of the Apes Jason Szenes/EPA

Acteur Andy Serkis speelt niet alleen de koning van de apen in King Kong, hij ís de koning van motion capture. Met deze techniek worden bewegingen van acteurs geregistreerd, waarna realistische animaties de beweging na kunnen doen. Serkis vertolkte zo, al beplakt met stickers en zwetend in bodysuits, rollen in wereldberoemde films als The Lord of the Rings, King Kong en Rise of the Planet of the Apes.

In een video van vijf minuten vertelt Serkis over zijn geschiedenis met motion capture. De acteur legt uit hoe hij, dankzij zogenoemde mo-captechnieken, als menselijke acteur steeds meer geavanceerde animatierollen kan spelen.

Van Gollem tot Kuifje

Serkis’ korte geschiedenisles begint bij Gollem in The Lord of the Rings, een van zijn bekendste rollen, raast langs de animatiefilm over Kuifje en eindigt bij War for the Planet of the Apes. Alle ontwikkelingen in motion capture komen aan bod, van de technieken voor Gollem die geleend waren uit de medische wereld, tot het waterbestendige mo-cap-pak waarmee hij door de Canadese sneeuw rolde als opper-aap Caesar.

Bekijk hier de video van Wired.

In december komt de film Breathe in de Nederlandse bioscopen. Het is een waargebeurd liefdesverhaal over een jonge Brit die verlamd raakt door polio. Het is de eerste film die Serkis maakt als regisseur, dit keer verschijnt hij niet op het witte doek. De gezichtsstickers en futuristische wetsuits blijven in de kast.

Lees ook: De man achter de aap, acteur Andy Serkis