Bridgen een sport? Niet volgens het Europese Hof

De Engelse bridgebond wilde vrijstelling van btw. Want het is toch sport?

iStock

Of het nu voor tijdverdrijf is of in wedstrijdverband: bridge is geen sport. In ieder geval niet aangaande belasting toegevoegde waarde. Dat stelt het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Het Hof boog zich over een verzoek van de Engelse bridgebond EBU om vrijgesteld te worden van btw. De bond organiseert toernooien waarvoor deelnemers inschrijfgeld betalen. Inschrijfgeld inclusief btw dus, terwijl over sportactiviteiten geen btw betaald hoeft te worden.

Om als sport geclassificeerd te worden, moet er een niet te verwaarlozen fysieke handeling plaatsvinden, aldus de Europese rechters.

Gijs van der Scheer, directeur van de Nederlandse Bridge Bond, benadrukt dat de uitspraak belastingzaken betreft en niet betekent dat bridge hiermee officieel geen sport is. Volgens hem speelt die kwestie in Nederland dan ook helemaal niet. „Bij wedstrijden en toernooien probeert men onder eerlijke omstandigheden de beste te zijn. Daarom is het een sport.”

En bridge krijgt financiële steun van de sportorganisatie NOC*NSF. Dat maakt volgens Bas Drijver, wereldkampioen, Europees kampioen en meervoudig Nederlands kampioen, wel duidelijk dat het in Nederland serieus wordt genomen. Al is de steun in zijn geval minimaal, omdat hij zelf aardig verdient aan het bridgen. „Ik heb nog een treinkaart, maar die gaat er na dit jaar ook uit. Verder kan ik wat onkosten declareren.”

De eeuwige vraag - die ook voor schaken geldt - of bridge wel een sport is, kan bondsdirecteur Van der Scheer wel eens frustreren. „Zonder te weten hoe het precies werkt, hebben mensen er toch een mening over.” Belangrijk vindt hij te benoemen dat het in ieder geval geen spelletje is, zoals bijvoorbeeld poker. Daarbij is prestatie veel meer afhankelijk van een geluksfactor. „Om de beste te kunnen zijn, is veel training nodig. Je gaat niet zomaar een potje zitten te bridgen.”