Brexit

Brits parlement eist data Facebook Russische trollen

Het Britse Lagerhuis vraagt Facebook, Twitter en andere internetbedrijven informatie over Russische inmenging in het Brexit-referendum van 2016 en de verkiezingen van juni.

De Lagerhuiscommissie voor digitale media onderzoekt nepnieuws en de politieke invloed hiervan. De Conservatieve commissievoorzitter Damian Collins vraagt in een brief aan Facebooktopman Mark Zuckerberg om Facebookpagina’s en advertenties uit Russische bronnen, informatie over de kosten van de advertenties, en over hoeveel gebruikers de advertenties hebben gezien.

De eis komt nadat Facebook in september bekendmaakte dat aan de Russische regering gelieerde accounts politieke advertenties verspreidden tijdens de Amerikaanse verkiezingen, om president Trump verkozen te krijgen. Het Amerikaanse Congres onderzoekt deze en andere aanwijzigen van Russische inmenging.

De Britse en Amerikaanse parlementen onderzoeken ook sinds mei de rol van de Amerikaanse databedrijven Cambridge Analytica en en Aggregate IQ, die zowel actief waren in de Brexitcampagne als in die van Trump. Achter de data-analisten zit de miljardair Rober Mercer, geldschieter en vertrouweling van Donald Trump. (NRC)