Akkoord

Nieuwe cao supermarkten: ‘tussenbaan’ en leerrekening

Supermarktmedewerkers kunnen voortaan een contract voor vier jaar krijgen. Dat is afgesproken in de nieuwe cao tussen vakbonden en werkgevers in de supermarktbranche, meldt CNV Vakmensen. De cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 april 2017 en heeft een looptijd van twee jaar. Er werken zo’n 300.000 mensen bij supermarkten.

De ‘tussenbaan’ is bedoeld voor werknemers die het werken bij een supermarkt als tussenstap in hun loopbaan zien, bijvoorbeeld pas afgestudeerden, ouderen of mensen die van carrière switchen. Een contract voor vier jaar biedt meer zekerheid dan een flexcontract. Volgens CNV gaat het uitdelen van vierjarige contracten niet ten koste van vaste contracten.

Vakbonden en werkgevers spraken ook af dat werknemers die meer dan twaalf uur per week in dienst zijn 175 euro per jaar voor opleiding krijgen. „De leerrekening is een persoonlijk budget op een aparte rekening, waarmee je een opleiding kunt betalen, dat je kunt opsparen en zelfs mee kunt nemen naar een andere baan. De keuze voor een opleiding ligt helemaal bij de werknemer zelf”, zegt CNV-onderhandelaar Wessel Breunesse in een verklaring. Verder werd besloten tot een loonsverhoging van 3,5 procent in twee jaar en een proef met werknemers die hun eigen werktijden kunnen bepalen. (NRC)