Schietende agent veroordeeld voor poging tot doodslag

Joop H. wilde in 2014 een verdachte aanhouden en schoot zijn pistool leeg.

Foto Koen van Weel/ANP

Een politieagent die in 2014 schoot op een verdachte die probeerde te ontsnappen is donderdag veroordeeld voor poging tot doodslag. De rechtbank in Breda heeft hem een voorwaardelijke taakstraf van 150 uur opgelegd.

Joop H. opende het vuur op de auto van Martijn S. na een achtervolging. De agent zat met een collega achter de verdachte aan omdat hij voor duizenden euro’s aan boetes open had staan. Toen de politiemensen zijn Mercedes tot stoppen hadden gedwongen, gaf S. weer gas. Volgens H. probeerde de verdachte op hen in te rijden. De agent schoot zijn dienstpistool leeg op de Mercedes, die zes keer werd getroffen. S. bleef ongedeerd.

De verdediging van H. zei dat de politieman handelde uit zelfverdediging, omdat hij werkelijk vreesde aangereden te worden door S. Overigens zei H. over het incident dat hij zich niet meer kan herinneren wat er na het eerste schot gebeurd is.

Geen sprake van noodweer

Volgens de rechtbank was er echter geen sprake van noodweer. H. verklaarde eerder namelijk dat hij schoot om de auto te laten stoppen, en niet om zichzelf te verdedigen.

Ondanks de lastige situatie had H. zijn wapen niet op die manier mogen gebruiken, concludeerde de rechtbank in lijn met de officier van justitie: “De bevoegdheid om een dienstwapen te dragen vraagt echter ook om verantwoordelijkheidsbesef en terughoudendheid.”

Lees ook: Schietende agent schuldig aan poging doodslag, vindt OM

S. op zijn beurt kreeg voor het inrijden op de politieauto een gevangenisstraf van 128 dagen voor poging tot zware mishandeling. Daarvan zijn 110 dagen voorwaardelijk. Zijn straf valt minder zwaar uit omdat hij nog niet eerder voor het plegen van geweld in aanraking is gekomen met justitie. Ook heeft het proces lang geduurd. S. heeft lang genoeg in voorarrest gezeten en hoeft daarom niet opnieuw de cel in.