Veiligheidsraad VN

Rusland blokkeert verlenging van onderzoek naar gifgas in Syrië

Door een veto van Rusland in de Veiligheidsraad wordt de missie van de VN die het gebruik van chemische wapens in Syrië onderzoekt niet verlengd. De missie, waaraan ook de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) meewerkt, was in 2015 opgezet. Haar mandaat loopt tot half november. De missie onderzocht onder meer een bombardement van april dit jaar, waarbij gifgas werd gebruikt. Daarbij kwamen ruim tachtig mensen om het leven. Komende donderdag zal ze bekendmaken wie volgens haar verantwoordelijk was voor de aanval. Rusland wilde eerst dit rapport bespreken alvorens over een nieuw mandaat te stemmen. Toen de overige lidstaten in de Veiligheidsraad daar niet op ingingen, sprak Rusland zijn veto uit. (Reuters)