Veiligheidsraad VN

Rusland blokkeert gifgasonderzoek Syrië

Na de aanval in april.
Na de aanval in april. Foto Omar Haj Kadour/AFP

Door een veto van Rusland in de Veiligheidsraad wordt de missie van de VN die het gebruik van chemische wapens in Syrië onderzoekt niet verlengd. De missie, waaraan ook de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) meewerkt, was in 2015 opgezet. Haar mandaat loopt tot half november. De missie onderzocht onder meer een bombardement met gifgas van april dit jaar op een stad in handen van de Syrische oppositie. Daarbij kwamen ruim tachtig mensen om het leven.

Komende donderdag zal de OPCW bekendmaken wie volgens haar verantwoordelijk was voor de aanval. Rusland zei het eerst dit rapport te willen bespreken alvorens over een nieuw mandaat te stemmen. Toen de overige lidstaten in de V-raad daar niet op ingingen, sprak Rusland zijn veto uit over de missie. Dat is niet voor het eerst; al negen keer sprak Rusland een veto uit in kwesties aangaande zijn bondgenoot Syrië. Verschillende landen, waaronder VK en VS, uitten kritiek op het veto als een poging van Rusland om mensenrechtenschendingen toe te dekken. (NRC)