Turkse journalist Dündar toch naar lezing De Balie

Op dinsdag liet het Amsterdamse debatcentrum nog weten dat zijn veiligheid niet kon worden gegarandeerd vanwege een internationaal opsporingsbericht.

De Turkse journalist Can Dündar tijdens een internationale mediaconferentie in Potsdam.
De Turkse journalist Can Dündar tijdens een internationale mediaconferentie in Potsdam. Foto Ralf Hirschberger/ AFP

De Turkse journalist Can Dündar reist volgende week toch af naar het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Dinsdag liet hij nog weten niet aanwezig te kunnen zijn vanwege een opsporingsbericht van de Turkse officier van justitie aan de internationale politieorganisatie Interpol. Zijn veiligheid zou niet gegarandeerd zijn, aldus het debatcentrum.

De Amsterdamse gemeenteraad heeft “haar steun” uitgesproken voor de komst van Dündar, zo laat een woordvoerder van De Balie weten. Dündar verzorgt op 1 november de Vrijheidslezing.

De Balie: extra veiligheidsmaatregelen

Daarnaast worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen bij het debatcentrum. Een woordvoerder van de Amsterdamse politie wil dit niet bevestigen. “Daar doen wij nooit uitspraken over”. Dündar heeft aan het debatcentrum laten weten dat hij het “belangrijk en urgent” vindt om ondanks het arrestatieverzoek wel aanwezig te zijn in De Balie. Hij wil zich niet laten afschrikken door dreigingen vanuit Turkije.

De voormalige hoofdredacteur van de seculiere Turkse krant Cumhuriyet zit ondergedoken in Duitsland nadat hij vorig jaar tot vijf jaar en tien maanden cel werd veroordeeld vanwege het lekken van staatsgeheimen.

Publicatie over Turks wapentransport naar Syrië

Hij werd opgepakt samen met zijn collega Erdem Gül omdat ze een verhaal publiceerden over de Turkse steun aan jihadisten in Syrië. Ze brachten in mei 2014 foto’s en video’s naar buiten waarop te zien is hoe Turkse politieagenten bij de grens met Syrië trucks doorzoeken die een lading wapens en munitie vervoeren.

Het wapentransport was in handen van de Turkse geheime dienst MIT. De openbaar aanklager die de trucks staande hield is ontslagen. Volgens de Turkse president Erdogan ging het om hulpgoederen.