Thuiskok

Brownie

Ik waarschuw alvast: dit wordt geen eenvoudig recept.

Roer met de spatel van de machine de zachte boter en de suikers glad en licht schuimig. Meng er de eieren deel per deel glad onder. Meng kort de mengeling van bloem en grof zeezout onder het beslag. Roer de chocolade (45 °C) onder de massa tot een homogeen geheel. Breng het beslag aan in een vierkant kader en bak af op 160 °C gedurende 20 à 25 minuten. Snijd pas na volledige afkoeling vierkanten of rechthoeken uit de gebakken brownie. Voeg aan de licht voorgekristalliseerde melkchocolade (30 °C) de druivenpitolie toe, samen met de afgekoelde geroosterde gehakte hazelnootjes. Dompel de gesneden brownies volledig in de glaceermassa. Breng de suikersiroop langzaam aan de kook. Klop intussen (machinaal) de eidooiers licht luchtig. Voeg de suikersiroop, wanneer die een temperatuur bereikt heeft van 115 °C, in een gelijkmatige straal toe aan de eidooiers. Blijf kloppen. Voeg vervolgens een derde van de opgeklopte room krachtig bij de gesmolten chocolade (45 °C) en warm eventueel licht op, zodat de mengeling van room en chocolade een temperatuur blijft behouden van 35 °C. Doe daarna het mengsel van eidooiers en suikersiroop erbij. Meng er de overige lobbige room onder tot een homogene, luchtige chocolademousse. Breng de mousse met een getande spuitmond in spiraalvorm aan op de bodem.