Russische activist overleden na aanval met metalen pijp

Aleksej Stroganov lag al twee maanden in een coma. Het is niet duidelijk wie er achter de aanval zit.

Activist Stroganov (rechts) met de vermoorde oppositieleider Boris Nemtsov.
Activist Stroganov (rechts) met de vermoorde oppositieleider Boris Nemtsov. Beeld Ilja Jashin/ Facebook

De Russische oppositie-activist Aleksej Stroganov is dinsdag overleden in het ziekenhuis. Stroganov lag twee maanden in coma nadat hij in Moskou met een metalen pijp op zijn hoofd was geslagen, zo schrijft oppositieleider en collega Ilja Jasjin op Facebook.

Het is niet duidelijk wie er achter de aanval zit. Autoriteiten zijn volgens Jasjin nog geen strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de zaak en de politicus wil daarom een verzoek sturen naar de politie om dat wel te doen. De Russische autoriteiten hebben nog niet gereageerd op het overlijden van Stroganov.

Stroganov was actief binnen de Solidarnost-beweging, de liberaal democratische groep die Jasjin in 2008 mede oprichtte. De beweging had een belangrijke rol tijdens verschillende anti-overheidsprotesten, onder meer in 2011 en 2012. Sinds 2010 maakte Stroganov onderdeel uit van een lokale kiescommissie. Een andere belangrijk lid van Solidarnost was Boris Nemtsov, die in 2015 voor het Kremlin werd doodgeschoten.

Bekijk beelden terug van de demonstraties in 2012: Een weekend vol demonstraties in Rusland

Aanvallen op oppositieleden

Dit jaar zijn al meerdere oppositieleden in Rusland aangevallen. In september werd een andere activist, Nikolaj Ljaskin, ook op zijn hoofd geslagen met een pijp en raakte daarbij zwaargewond. Ljaskin is een belangrijke medewerker van oppositieleider Aleksej Navalny. Die was in mei het doelwit van een aanval. Navalny werd toen aan een oog verblind toen iemand chemische vloeistof in zijn oog gooide.