Republikeinse senator: ‘Ik wil niet medeplichtig zijn aan gedrag Trump’

Vertrek Jeff Flake

De Amerikaanse senator Jeff Flake uit de staat Arizona zei dinsdag in een toespraak in de Senaat dat hij niet langer „medeplichtig” wil zijn aan het gedrag van president Donald Trump en dat hij daarom niet herkiesbaar is bij de volgende verkiezingen in 2018.

Een andere Republikeinse senator, Bob Corker uit Tennessee, kondigde vorige maand al aan dat hij zich niet meer verkiesbaar zou stellen bij de zogeheten midterms.

Flake zei dinsdag in de Senaat de Trump-regering niet langer te willen dienen. Hij riep andere senatoren op hetzelfde te doen. „We zijn niet groot geworden als land door aan onze impulsen toe te geven, door ons tegen onszelf te keren, door het verheerlijken van de dingen die ons verdelen en door wat nep is echt te noemen en wat echt is nep”, zei Flake in de Senaat.

Senator Corker liet zich ook dinsdag weer negatief uit over Trump in verschillende interviews. „Onze president heeft grote moeite met de waarheid. Ik denk dat Trump het meest herinnerd zal worden om het ondermijnen van ons land en dat is spijtig”, aldus de senator uit Tennessee.

Trump reageerde furieus op Twitter en noemde senator Corker onder meer onbekwaam. Op het opstappen van senator Flake heeft de president nog niet gereageerd.

Trumps woordvoerder Sarah Huckabee Sanders zei in een reactie dat de senatoren waarschijnlijk een juiste keuze hadden gemaakt om op te stappen. „De mensen in Tennessee en Arizona steunen de president.”