Politiemol

Haagse agent krijgt vier jaar gevangenisstraf voor schenden ambtsgeheim

Amine A., de politiemol die maandenlang informatie deelde met criminelen, is dinsdag veroordeeld tot vier jaar cel. De rechtbank in Den Haag bepaalde dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan schending van zijn ambtsgeheim en deelname aan een criminele organisatie. A. (28), hoofdagent bij de politie in Den Haag, logde in op informatiesystemen van de politie en verzamelde zo gegevens over hennepkwekerijen en opslagplaatsen voor drugs. Die kennis speelde hij door naar handlangers, die in 2015 en 2016 de informatie gebruikten voor ripdeals en om panden leeg te roven voor de politie er invallen kon doen. Als A. zijn straf heeft uitgezeten, mag hij negen jaar geen ambtenaar zijn. Yassine H., handlanger van A. kreeg dinsdag 3,5 jaar cel. Twee andere betrokkenen, de broers A., kregen straffen van drie en vier maanden opgelegd. Een vijfde verdachte werd vrijgesproken. (NRC)