Passage Anne Frank voorgedragen in Italiaanse stadions

Voor de aftrap van wedstrijden in de Italiaanse voetbalcompetitie aanstaand weekend zal een minuut stilte worden gehouden waarin een passage van het dagboek van Anne Frank wordt voorgelezen. Dat heeft de Italiaanse voetbalbond besloten na antisemitische acties van fans van de Romeinse club Lazio.

Afgelopen zondag plakten hooligans in het Stadio Olimpico stickers met Anne Frank in een shirt van rivaal AS Roma. Ook schreven supporters „AS Roma-fans zijn Joden” op de muur. De Italiaanse politie is een onderzoek begonnen naar de zaak. Lazio staat bekend om zijn extreem-rechtse aanhang. De twee Romeinse clubs delen hetzelfde stadion.

De actie van de Laziosupporters heeft tot een golf van verontwaardiging geleid in Italië. De Lazio-aanhang gebruikte al eerder dergelijke stickers. Ook kalkten ze slogans op muren waarin wordt gesuggereerd dat het dagboek van Anne Frank niet echt is.

De voetbalbond wil de actie niet alleen houden tijdens de wedstrijden in de Serie A, maar ook bij amateur- en jeugdwedstrijden. Met het initiatief wil de bond het antisemitisme veroordelen en “reflectie over de herinnering aan de Holocaust” teweegbrengen. (NRC)