Orkaan Irma

Rutte stelt bezoek aan Sint-Maarten uit wegens ruzie over noodhulp, eerst gaat staatssecretaris

Premier Rutte heeft zijn werkbezoek aan Sint-Maarten uitgesteld wegens onenigheid over de voorwaarden voor de noodhulp. „Het is weinig zinvol die kant op te gaan, zolang er nog discussie is over de voorwaarden”, aldus zijn woordvoerder. Rutte zou begin november een werkbezoek aan Sint-Maarten brengen, dat op 6 september zwaar werd getroffen door de orkaan Irma. Premier William Marlin van het autonome eiland liet onlangs weten dat zijn regering niet akkoord kan gaan met de voorwaarden voor noodhulp die Nederland stelt. Zo wil Sint-Maarten niets weten van extra grensbewaking door Nederlandse marechaussees tegen illegalen. Met de andere voorwaarde, een Integriteitskamer tegen de bestuurlijke corruptie op het eiland, is de lokale ministerraad akkoord, maar afronding van de procedure lukt niet deze maand, aldus Marlin. Rutte zal nu „niet op heel korte termijn” naar Sint-Maarten reizen, aldus de woordvoerder. Het is de bedoeling dat eerst de nieuwe staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Raymond Knops (CDA), op bezoek gaat. (NRC)