Oppositieleider Kenia: boycot de verkiezingen

In plaats van te stemmen moeten burgers zich “burgerlijk ongehoorzaam” gedragen, stelde oppositieleider Odinga woensdag.

Oppositieleider Raila Odinga tijdens zijn toespraak van woensdag.
Oppositieleider Raila Odinga tijdens zijn toespraak van woensdag. Foto Siegfried Modola/Reuters

De Keniaanse oppositie heeft burgers woensdag opgeroepen om donderdag niet naar de stembus te gaan. Volgens oppositieleider Raila Odinga is sinds de vorige poging in augustus te weinig gedaan om het kiesproces eerlijker te laten verlopen. Hij riep aanhangers daarom op zich “burgerlijk ongehoorzaam” te gedragen, schrijft Reuters.

Voor een publiek van duizenden toehoorders in hoofdstad Nairobi zei Odinga woensdag:

“We adviseren Kenianen die waarde hechten aan democratie en gerechtigheid om, ver van de stembureaus, een wake of een gebed te houden. Of gewoon thuis te blijven.”

Odinga vroeg het publiek om ook vrienden, buren en onbekenden te overtuigen niet te gaan stemmen. Maar “beledig mensen niet en val ze niet aan” als ze voorstander blijken van de zittende regering, zo voegde de oppositieleider daaraan toe. “Probeer in plaats daarvan hen de ogen te openen.”

Uitstel verkiezingen komt er niet

Twee weken geleden kondigde Odinga al aan zich terug te trekken uit de verkiezingsstrijd, omdat de kiescommissie de vorige poging te weinig had gedaan om de stembusgang eerlijker te maken. Hij wilde de verkiezingen van donderdag daarom laten uitstellen, zodat de commissie alsnog de gewenste veranderingen zou kunnen doorvoeren. De Hoge Raad weigerde dat verzoek woensdagochtend.

De angst voor chaos en geweld in Kenia is groot, schreef correspondent Koert Lindijer woensdag

Bij een eerdere poging tot verkiezingen in augustus kwam Odinga tekort voor het presidentschap. De oppositieleider kreeg krap 45 procent van alle stemmen, terwijl zittend president Uhuru Kenyatta ruim 54 procent van de kiezers achter zich wist te scharen. Die uitslag werd een maand later vanwege onrechtmatigheden ongeldig verklaard.