Omvang: de helft van Nederland

Saoedi-Arabië presenteert bouwproject van 425 miljard euro

Saoedi-Arabië gaat een nieuw stedelijk en industrieel gebied laten verrijzen met een oppervlakte van de helft van Nederland. Het enorme bouwproject in het noordwesten van het land, dat de naam NEOM draagt, gaat minstens 500 miljard dollar (omgerekend zo'n 425 miljard euro) kosten. In 2025 moet de eerste fase van de bouw zijn afgerond, meldt persbureau Reuters. Het plan past in de Saoedische strategie een economie op te bouwen die minder afhankelijk is van olie-inkomsten. Kroonprins Mohammed bin Salman wil dat NEOM een internationaal handels- en industriecentrum wordt. Om dat te bereiken moet het een toonbeeld worden van duurzaamheid en nieuwe technologie. Zo wordt het hele gebied voorzien van groene stroom en gaan drones een belangrijke rol spelen bij het transport. (NRC)

    • Vincent Sondermeijer