Omvang: de helft van Nederland

Saoedi-Arabië presenteert bouwproject van 425 miljard euro

Saoedi-Arabië heeft dinsdag een enorm bouwproject aangekondigd. In het noordwesten van het land moet een nieuw stedelijk en industrieel gebied verrijzen met een oppervlakte van de helft van Nederland. Het project, dat de naam NEOM draagt, gaat minstens 425 miljoen euro kosten. In 2025 moet de eerste fase van de bouw zijn afgerond, meldt persbureau Reuters. Het plan past in de Saoedische strategie een economie op te bouwen die minder afhankelijk is van olie-inkomsten. Kroonprins Mohammed bin Salman wil dat NEOM een internationaal handels- en industriecentrum wordt. Om dat te bereiken moet het een toonbeeld worden van duurzaamheid en nieuwe technologie. Zo wordt het hele gebied voorzien van groene stroom en gaan drones een belangrijke rol spelen bij het transport. (NRC)

    • Vincent Sondermeijer