mkb

Banken hebben langer nodig om derivatenklanten te compenseren

Veel mkb-ondernemers moeten langer wachten op compensatie voor rentederivaten waarop ze verliezen hebben geleden. Dat blijkt uit een brief die scheidend minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De zes betrokken banken (ING, Rabobank, ABN Amro, Deutsche Bank, SNS en Van Lanschot), zouden eigenlijk voor het einde van dit jaar een compensatievoorstel naar hun klanten sturen. Maar de beoordeling van de bijna 20.000 dossiers blijkt zo complex dat vier van de zes banken die deadline niet gaan halen, schrijft Dijsselbloem. Voor de kredietcrisis kochten mkb-klanten op grote schaal derivaten, zonder goede voorlichting over de risico’s. Toen de rente daalde, leden zij grote verliezen. (NRC)