Michael P. verdacht van moord en verkrachting Anne Faber

Zijn DNA werd gevonden op haar jas, en haar bloed in zijn auto, zegt het OM.

De vindplaats van het lichaam van Anne Faber.
De vindplaats van het lichaam van Anne Faber. Foto Koen van Weel/ANP

Michael P., de verdachte in de zaak rond de dood van Anne Faber, wordt verdacht van moord of doodslag, verkrachting en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. Hij zal worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

De officier van justitie heeft tijdens de zitting van de raadkamer, afgelopen donderdag, gevraagd om uitbreiding van de feiten. Daar werd naast moord of doodslag en wederrechtelijke vrijheidsberoving verkrachting aan toegevoegd. Ook werd bij de rechter-commissaris een persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baan Centrum gevorderd. Resultaten van het onderzoek in de forensische observatiekliniek worden naar verwachting over enkele maanden bekend.

De verdenking tegen P. is uitgebreid “op basis van de onderzoeksbevindingen tot nu toe”, aldus het OM. Omdat de toedracht van de gebeurtenissen nog wordt onderzocht, worden op dit moment geen details bekendgemaakt.

DNA-spoor

Justitie kwam P. op het spoor door een DNA-spoor dat werd gevonden op de jas van Anne Faber, die enkele dagen na haar verdwijning werd aangetroffen bij Huis ter Heide. Ook werden sporen van haar bloed gevonden in de auto waarin P. reed, meldt het OM.

Het lichaam van Anne Faber werd op 12 oktober gevonden op basis van de verklaring die P. bij een verhoor had afgelegd. Op dat moment was zij al bijna twee weken vermist, en waren duizenden mensen naar haar op zoek geweest. Ze werd uiteindelijk aangetroffen in een buitengebied bij Zeewolde.

Lees ook: P. liet lichaam Anne achter op zijn oude ‘chillplek’

De komende maanden wordt nader onderzoek gedaan naar de dood van Anne Faber. Daar zegt het OM “veel tijd” voor nodig te hebben. Op 10 januari staat de eerste pro formazitting op de rol.

Eerdere misdrijven

Michael P. is eerder veroordeeld voor een dubbele verkrachting onder bedreiging van een vuurwapen, op Koninginnenacht 2010. Zijn slachtoffers waren toen 15 jaar oud. P. zei later dat hij trots was op die daden. Volgens hem was “een droom uitgekomen”.

Uiteindelijk werd P. voor de verkrachtingen en een aantal afpersingen in hoger beroep veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. Omdat hij niet had meegewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek werd hem geen tbs opgelegd.

Op het moment van de verdwijning van Anne Faber zat P. in de forensische psychiatrische kliniek Aventurijn in Den Dolder. Daar werd hij voorbereid op zijn terugkeer in de samenleving.

Lees ook: Geen tbs’er, toch in een kliniek

Een petitie waarin de schuld voor de dood van Faber werd gelegd bij een “falend rechtssysteem”, en waarin een onderzoek wordt geëist naar Aventurijn werd meer dan 400.000 keer ondertekend. De handtekeningen werden dinsdag overhandigd aan demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie.